Rusia

Moscova relaxează treptat restricţiile

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat vineri o nouă relaxare a restricţiilor împotriva COVID-19 în capitala rusă, care prevede ieşirea din izolarea obligatorie a persoanelor de peste 65 de ani şi a celor cu boli cronice, relatează AFP via agerpres.  

„Situaţia legată de pandemie se îmbunătăţeşte treptat”, a anunţat Sobianin într-o postare pe blog intitulată „Un nou pas spre o viaţă normală”. El a explicat că numărul de cazuri de COVID-19 detectat zilnic s-a redus de cinci ori comparativ cu nivelurile de vârf de la sfârşitul anului trecut, iar numărul spitalizărilor, de două-trei ori.

Principala măsură anunţată este încheierea izolării obligatorii pentru persoanele de peste 65 de ani şi pentru cele cu boli cronice.

Deşi obligatorie, această măsură nu a fost întru totul respectată, dar „cardurile sociale” care permitea acestei categorii de persoane din Moscova să călătorească gratuit cu mijloacele de transport public au fost blocate de la începutul pandemiei, în aprilie anul trecut.

Carantina pentru această categorie de persoane este doar recomandată de acum, dar „dacă într-adevăr trebuie să mergeţi undeva, atunci ar trebui să fie în primul rând la un punct de vaccinare”, a scris Sobianin pe blogul său.

Moscova a relaxat deja numeroase restricţii la sfârşitul lunii ianuarie, autorizând mai întâi redeschiderea colegiilor, muzeelor sau bibliotecilor şi creşterea numărului de spectatori în sălile de teatru şi cinema, iar apoi a autorizat redeschiderea barurilor şi a restaurantelor după ora 23:00.

În pofida celui de-al doilea val de coronavirus care a afectat puternic Rusia din toamna anului trecut, autorităţile ruse nu au instituit totuşi o carantină totală, pentru a proteja economia şi aşa slăbită.

Citește și:  Patru avioane de luptă ruseşti au încălcat spaţiul aerian al Suediei în apropierea insulei Gotland

Kremlinul mizează pe campania de vaccinare în desfăşurare pentru a învinge epidemia. Autorităţile nu fac un bilanţ zilnic cu persoanele vaccinate, dar preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că peste două milioane de ruşi au primit deja cele două doze recomandate de vaccin.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close