Europa

Europa fierbe. Agricultorii nu dau doi bani pe ce zice Ursula

Pașii înapoi făcuți de Comisia Europeană, în aplicarea restricțiilor aberante din sectorul agricol, nu au reușit să oprească protestele fermierilor, ci dimpotrivă. Acestea s-au extins în aproape toată Europa și, luând exemplul francezilor, fermierii au trecut la blocarea totală a autostrăzilor și a granițelor, fără autorizație (!). Amânarea reducerii subvenției la motorină, anunțată doar în Franța, și retragerea temporară a interdicției la pesticide nu au reușit să-i calmeze pe protestatari.

După ce a șocat pe toată lumea cu afirmația că protestele fermierilor sunt cauzate de schimbările climatice și de Putin, eminența cenușie a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, grăbit, că retrage măsura de interdicție a pesticidelor în agricultură. În loc să meargă fiecare la casa lui, așa cum se așteptau oficialitățile de la Bruxelles, fermierii europeni au trecut la măsuri radicale, blocând granițele și autostrăzile. În Olanda, de marți seară, autostrăzile sunt blocate de fermieri, iar în Spania, protestatarii nu numai că au blocat și ei autostrăzile, dar au trecut și la oprirea și verificarea tirurilor, după acțiunile similare ale fermierilor francezi. Agricultorii spanioli sunt nemulțumiți de politicile Uniunii Europene și vor să continue protestele, în pofida alocării de către Guvernul de la Madrid a unui sprijin de 269 de milioane de euro.

Fermierii spanioli au blocat și granița dintre Franța și Spania pe A9/AP-7, provocând perturbări majore. Fermierii belgieni au luat și ei cu asalt instituțiile europene, cerând schimbări totale în legile de mediu adoptate de UE. Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria a anunțat că se vor desfășura acțiuni de protest, în intervalul orar 10:00 – 12:00, prin blocarea drumurilor principale și a punctelor de frontier, în zonele Podul Dunării I (Giurgiu-Ruse), Podul Dunării II (Calafat-Vidin), localităţile Tutrakan, Silistra, Kardam şi Durankulak. Totodată, agricultorii bulgari vor bloca intersecţii şi segmente importante de drum în interiorul teritoriului bulgar, precum tronsonul Sofia-Ruse, în dreptul localităţii Gorni Dabnik şi în dreptul localităţii Lukovit. Proteste se mai desfășoară și în Italia, Grecia, Lituania și Franța.

Citește și:  Belarusul răspunde Poloniei după închiderea unui punct de trecere a frontierei

Nu au înțeles nimic

Retragerea legii privind utilizarea pesticidelor în agricultură nu a rezolvat mare lucru. În fapt, întregul Green Deal pe agricultură înseamnă, de fapt, o distrugere a acesteia. De la apariția marelui plan al decarbonizăriii, sute de ferme din sectorul zootehnic au fost închise, iar producția de cereale s-a redus din cauza introducerii a tot mai multe intredicții la utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor. Regulamentul de utilizare durabilă (SUR), contestat de fermieri, a fost depus pentru prima dată în iunie 2022, cu obiectivul ”ambițios” de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030. Acesta mai prevedea și interzicerea totală a acestor produse în zonele sensibile, cum ar fi spațiile verzi urbane și situri Natura 2000, cerând adoptarea de alternative cu risc scăzut, care, în realitate, nu există sau nu au eficiență.

Alianța COPA-COGECA a salutat retragerea actului normativ care interzicea pesticidele, arătând că acesta a fost prost conceput, prost evaluat, prost finanțat și a oferit puține alternative fermierilor, solicitând, totodată, soluții realiste. În ce privește invazia produselor agroalimentare din Ucraina, care i-a falimentat pe agricultori, Comisia Europeană nu a înțeles nimic, propunând prelungirea până în 2025 a acordului de liber schimb cu această țară, în plus față de finanțarea de 50 de miliarde de euro.

România face comitet

În România, Guvernul a reușit să-i reducă la tăcere pe fermierii disperați, promițându-le înființarea unui comitet interministerial care să afle și să analizeze problemele acestora. Niciuna dintre problemele protestatarilor nu a fost rezolvată de Guvern, însă forțele de ordine au reușit, destul de ușor, să-i intimideze pe agricultorii revoltați.  După acordul cu fermierii și transportatorii semnat în 2 februarie, comitetul interministerial, condus de Cancelaria Prim-Ministrului, va avea ca obiective principale identificarea măsurilor necesare soluționării cererilor agricultorilor și ale transportatorilor și identificarea și elaborarea propunerilor de strategie în sectoarele economice vizate. Comitetul se va reuni în ședințe de lucru bilunare sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea conducătorului sau a oricărui membru.

Tags

Articole similare

Close