EuropaRusia

Putin: Chiar dacă am fi scufundat distrugătorul britanic HMS Defender nu ar fi început al treilea război mondial

Asculta informatia

Nava de război britanică despre care Rusia spune că a intrat ilegal în apele sale teritoriale de lângă Crimeea săptămâna trecută a făcut acest lucru pentru a observa în detaliu reacţia forţele ruseşti, a declarat preşedintele Vladimir Putin miercuri în cadrul sesiunii sale anuale de întrebări-răspunsuri, relatează Reuters.

Ministerul de Externe rus a convocat-o pe ambasadoarea Regatului Unit la Moscova pentru a-i prezenta un protest ferm, după ce distrugătorul britanic HMS Defender a încălcat ceea ce Kremlinul susţine că sunt apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii, dar pe care Marea Britanie şi restul lumii le consideră ca aparţinând Ucrainei, nerecunoscând anexarea Crimeii de către Moscova în 2014, transmite Agerpres.

“A fost o provocare, desigur”, a spus Putin în timpul sesiuni de întrebări şi răspunsuri, difuzată în direct de televiziunea de stat.

“(Dar) chiar dacă am fi scufundat distrugătorul britanic lângă Crimeea, este puţin probabil ca lumea să fi fost la un pas de un al treilea război mondial”, a declarat preşedintele rus, potrivit căruia în incidentul cu HMS Defender ar fi implicaţi nu doar britanicii, ci şi americanii, conform RIA Novosti.

Ministerul rus al Apărării a comunicat la 23 iunie că distrugătorul HMS Defender a intrat în apele teritoriale ale Rusiei în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea, iar o navă de patrulare şi un avion Su-24 au deschis foc de avertisment de-a lungul rutei vasului de război britanic pentru a-l face să părăsească apele ruseşti.

Ministerul Apărării de la Moscova a calificat acţiunile echipajului distrugătorului drept o încălcare grosolană a Convenţiei ONU privind dreptul mării.

Partea britanică a susţinut că nava efectua o “trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei”. Potrivit versiunii sale, militarii ruşi nu au deschis focul în direcţia distrugătorului, ci “efectuau exerciţii de antrenament” în zonă.

Citește și:  ANGLIA: Elevii și studenții nu vor mai fi nevoiți să poarte mască în clasă începând de luni, potrivit premierului Boris Johnson
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − 90 =

Close