EuropaRusia

Sancțiunile UE nu falimentează Rusia: India cumpără de cinci ori mai mult petrol rusesc în 2022 ca în 2021

India şi alte naţiuni asiatice devin o sursă din ce în ce mai vitală de venituri din petrol pentru Moscova, în ciuda presiunilor puternice din partea SUA de a nu-şi spori achiziţiile, în timp ce Uniunea Europeană şi alţi aliaţi au tăiat importurile de energie din Rusia. Astfel de vânzări stimulează veniturile din exporturile ruseşti într-un moment în care Washingtonul şi aliaţii încearcă să limiteze fluxurile financiare care sprijină efortul de război al Moscovei.

India, o ţară avidă de petrol de 1,4 miliarde de locuitori, a înghiţit până acum aproape 60 de milioane de barili de petrol rusesc în 2022, faţă de 12 milioane de barili în tot anul 2021, potrivit firmei de date despre mărfuri Kpler. Livrările către alte ţări asiatice, precum China, au crescut şi ele în ultimele luni, dar într-o măsură mai mică, potrivit AP.

De la invazia Rusiei de la sfârşitul lunii februarie, preţurile petrolului la nivel mondial au crescut vertiginos, ceea ce a oferit rafinăriilor din India şi din alte ţări un stimulent în plus pentru a exploata petrolul pe care Moscova îl oferă cu reduceri de 30-35 de dolari, în comparaţie cu ţiţeiul Brent şi cu alte tipuri de petrol internaţional care se tranzacţionează acum la aproximativ 120 de dolari pe baril.

Importanţa lor pentru Rusia a crescut după ce Uniunea Europeană, principala piaţă pentru combustibilii fosili ai Moscovei, a fost de acord să oprească majoritatea achiziţiilor de petrol până la sfârşitul acestui an. „Se pare că o tendinţă distinctă se înrădăcinează acum”, a declarat Matt Smith, analist principal la Kpler care urmăreşte fluxurile de petrol rusesc.

Citește și:  Austria si Olanda îşi redeschid industria sexului, dar cu respectarea unor reguli

Pe măsură ce livrările de petrol din Urali către o mare parte din Europa sunt reduse, ţiţeiul se îndreaptă în schimb către Asia, unde India a devenit principalul cumpărător, urmată de China. Rapoartele de urmărire a navelor arată că Turcia este o altă destinaţie cheie. „Oamenii îşi dau seama că India este un centru de rafinare, luând-o la un preţ atât de ieftin, rafinând-o şi trimiţând-o sub formă de produse finite, deoarece pot obţine marje atât de mari din acest lucru”, a spus Smith.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close