EuropaRusia

Moscova avertizează Washingtonul împotriva încălcării Actului Fondator NATO-Rusia prin relocarea unor trupe în Polonia

Asculta informatia

Rusia urmăreşte cu atenţie declaraţiile Washingtonului cu privire la relocarea unei părţi a contingentului american din Germania în Polonia, iar în cazul în care va fi necesar va lua toate măsurile corespunzătoare pentru asigurarea securităţii Federaţiei Ruse şi a aliaţilor săi în noul context, a declarat joi ministrul adjunct rus de externe, Aleksandr Gruşko, avertizând cu această ocazie Washingtonul împotriva încălcării Actului Fondator NATO-Rusia, informează agenţia de presă rusă oficială RIA Novosti, scrie agerpres.

‘Urmărim îndeaproape anunţurile făcute de Washington cu privire la posibila relocare a unei părţi a contingentului american din Germania în Polonia’, a spus Gruşko, adăugând că Moscova va analiza demersul american nu numai din punctul de vedere al consecinţelor militare asupra securităţii regionale, ţinând cont de interesele legitime ale Rusiei şi ale aliaţilor ei, în primul rând Belarus, dar şi din punct de vedere al respectării poziţiei fundamentale a Actului Fondator NATO-Rusia.

În acest sens, Gruşko, fost ambasador al Rusiei la NATO, a declarat că respectivul document cuprinde obligaţia Alianţei Nord-Atlantice de a se abţine de la ‘desfăşurarea unor forţe combatante semnificative suplimentare’ în Europa.

Potrivit ministrului rus, ‘SUA ar putea încălca evident acest document internaţional’. ‘Washingtonul distruge constant cadrele fundamentale ale securităţii militare în Europa’, a afirmat responsabilul rus, citând retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nuclear Intermediar (INF) şi din Tratatul ‘Cer Deschis’.

Însă, unii observatori independenţi amintesc că Actul Fondator semnat de cele două părţi în 1997 prevede, de asemenea, că şi ‘Rusia va manifesta o reţinere similară în privinţa dislocării convenţionale a forţelor sale în Europa’, iar, în opinia acestora, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a acestui angajament.

Citește și:  „Pumnul” lui Viktor Orban s-a impus în UE! Rusia are de câştigat

Trupe americane vor fi transferate din Germania în Polonia, a anunţat miercuri preşedintele Donald Trump, primindu-l la Casa Albă pe omologul său polonez Andrzej Duda, fără să precizeze dimensiunea contingentului relocat, potrivit AFP.

Polonezii ‘ne-au întrebat dacă vom trimite soldaţi suplimentari. (…) Probabil că vom pleca din Germania în Polonia’ , a afirmat preşedintele american în faţa jurnaliştilor.

‘Ne vom reduce forţele din Germania. Unele se vor întoarce acasă, iar altele vor pleca în alte locuri, iar Polonia va fi unul dintre aceste alte locuri din Europa”, a adăugat el.

Preşedintele SUA, care reproşează de mult timp Berlinului că nu participă suficient de mult la cheltuielile militare ale NATO, a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să reducă semnificativ numărul soldaţilor americani care staţionează în Germania, care va trece de la maximum 52.000 la 25.000, potrivit AFP.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + = 14

Close