Romania

Poliţia Română și ANAF nu mai pot face confiscări: Legea 12 a fost abrogată

Poliţia Română și ANAF nu mai pot face confiscări și au activitatea parțial blocată, după ce Legea 12/1990, a adaosului comercial, a fost abrogată.

Poliţia Română și ANAF au rămas baza legală pentru confiscarea bunurilor comercianților care încalcă legea. Situația urmează a fi reglementată odată cu apariția noii legi, însă până atunci măsura confiscării nu poate fi aplicată, fiind suspendată de drept.

Cei de la antifraudă, dar nici polițiștii, nu mai pot face confiscări. Și aceasta se întâmplă deoarece a fost abrogată Legea 12/1990, cunoscută și ca Legea adaosului comercial sau, cu titulatura oficială, „legea privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite”. O parte din activitatea celor două instituţii este blocată în acest moment, deoarece nu mai există baza legală pentru confiscarea bunurilor în cazul comercianților care încalcă legea.

Inițial, Legea 12/1990 ar fi trebuit doar modificată, nu abrogată integral. Aceasta a fost intenția inițiatorilor, printre care cel mai activ a fost actualul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, atunci  membru în Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților. Practic, se încerca o adaptare a legii la rigorile concurenței din economia de piață.

Inițiatorii demersului nu au luat în calcul efectele pe care abrogarea le va avea asupra activității acestor instituții și implicit asupra pieței, în condițiile în care  agenții comerciali care obțin avantaje asupra concurenței vor putea activa nesancționați prin diverse metode considerate până acum ilegale. Așadar, până la apariția noii legi, ANAF şi Poliţia Română nu mai pot face confiscări.

Citește și:  Atac dur al fermierilor români: ”Ucraina acționează în mod agresiv și abuziv”
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close