Romania

Papusarul si papagalul Nicolae Ciucă spune că acțiunea Rusiei în Ucraina este caracterizată de crime de război, crime împotriva umanității

Asculta informatia

Nicolae Ciucă a acuzat vineri Rusia de crime de război în Ucraina. „O agresiune inacceptabilă soldată cu suferințe enorme, cu valuri de refugiati care au depășit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din Groznîi ori Alep. Toate aceste grozăvii ale războiului le regăsim azi la Mariupol, Herson, Harkov sau Kiev, adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei”, a spus Ciucă, potrivit siteului r3media.ro

Declarația premierului vine la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden și secretarul de stat Anthony Blinken au făcut afirmații asemănătoare.

Ciucă a menționat că România a sprijinit valul de refugiați din Ucraina, jumătate de milion de refugiați care au traversat teritoriul țării.

„România a investit 3,4 milioane de euro în ajutor umanitar și am construit un HUB logistic european pentru ajutor umanitar la Suceava. (..) Este vorba de refugiați, dar si de ucrainenii rămași în țara lor care au nevoie de htrană, de combustibil și de medicamente. Acest hub și celelalte locațșii și depozite nu fac decît să ăi sprijine și să transporte pe teritoriul Ucrainei aceste echipamente si materiale de prima necesitate de care uncrainenii ramasi in tara au nevoie.”, a declarat vineri premierul Ciucă în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Aspen.

Ciucă: Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar defensiv Ucrainei? Sau blocând Nord Stream 2 pe o perioadă nedeterminat?

Acesta a spus că și la nivel politic a văzut mobilizare cvasi unanimă a comunității internaționale.

Citește și:  Micul Dejun cu Rugăciune a revenit în Parlamentul României

„Votul din Consiliul de Securitate al ONU pe rezoluția prinvind Ucraina a însemnat 11 voturi pentru, 3 abțineri și un singur vot împotrivă, desigur al Rusiei. În Adunarea Generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluția de condamnare a agresiunii ruse, în timp ce doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreia. Un vot covârșitor care arată mobilizarea și coeziunea globală în fața acestei enormități a războiului de distrugere în plin secol XXI la care niciunul dintre noi nu s-ar fi așteptat.”, a spus Ciucă

Premierul român a vorbit și despre sancțiunile luate la nivel internațional împotriva Rusiei.

„Nivelul sancțiunilor asumate unanim a atins cote inimaginabile care sunt menite sa sublinieze iesirea Rusiei din regulile internaționale si faptil ca trebuie sa plateasca pentru războiul de agresiune? Și-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar defensiv Ucrainei? Sau blocând Nord Stream 2 pe perioadă nelimitată? Sau anunțând tăierea dependenței de petrolul și gazele rusești și detașarea pe viitor de furnizorul rus? Același lucru s-a întmplat în Europa, peste Ocean cu țările care împrtășesc aceleași valori. România a fost alături de toate aceste eforturi.’, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.

Bogdan Aurescu: Sunt indicii puternice că s-au produs crime de război în Ucraina

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat joi că există indicii că Rusia a produs crime de război în Ucraina şi a precizat că România, alături de alte 38 de state, a sesizat Curtea Penală Internaţională, cerând începerea unei anchete în acest sens. În ceea ce priveşte sintagma „criminal de război” cu care este denumit preşedintele rus Vladimir Putin, Aurescu consideră că sunt „declaraţii cu caracter politic”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close