AmericaWorld

Washingtonul ameninţă să ‘impună’ la ONU revenirea la sancţiuni împotriva Iranului

SUA au ameninţat clar miercuri că vor ‘impune’ unilateral în Consiliul de Securitate al ONU restabilirea sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, dacă nu obţin, prin consens, o prelungire a embargoului asupra armelor potrivit, defenseromania.ro

Washingtonul a prezentat luni partenerilor săi din Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie care propune prelungirea embargoului asupra armelor vizând Teheranul, ce expiră în octombrie. Însă, chiar dacă europenii îi sunt favorabili, rezoluţia s-ar putea lovi de opoziţia Rusiei şi a Chinei. ‘În lipsa vreunei acţiuni până la 18 octombrie, Iranul va putea achiziţiona sisteme de armament sofisticate şi ar putea să devină un vânzător de arme preferat pentru terorişti şi regimuri paria din întreaga lume. Aceasta este inacceptabil’, a declarat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo în cursul unei conferinţe de presă la Washington, notează Agerpres care citează AFP.

El a criticat din nou acordul internaţional din 2015 asupra programului nuclear iranian, semnat de fostul preşedinte american Barack Obama, dar denunţat oficial de succesorul său Donald Trump. Acordul prevede respectivul embargo, dar ‘permite încetarea acestor restricţii’. ‘Primul nostru obiectiv, în prezent, este să lucrăm cu Consiliul de Securitate pentru a trece această rezoluţie’ cu scopul de a prelungi embargoul, a spus secretarul de stat. ‘Dar, în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, vom reaminti că responsabili ai administraţiei Obama au spus foarte clar că Statele Unite au capacitatea unilaterală de a restabili sancţiunile’, a adăugat el.

Pompeo a atribuit fostului secretar de stat John Kerry o declaraţie prin care acesta asigura că SUA pot, în caz de nerespectare a angajamentelor de către partea iraniană, ‘să meargă în Consiliul de Securitate’ şi ‘să impună singure restabilirea acestor sancţiuni’. ‘Marea noastră preferinţă este o rezoluţie a Consiliului de Securitate pentru prelungirea embargoului asupra armelor, dar suntem hotărâţi să-l prelungim oricum’, a adăugat el.

Citește și:  COVID-19: A iesit adevarul la iveala, iata cine este autorul PLANDEMIEI
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close