Israel

Naftali Bennett: Israelul este pregătit să ‘acţioneze singur’ după atacul asupra petrolierului Mercer Street

Asculta informatia

Premierul israelian Naftali Bennett a ameninţat marţi Teheranul că Israelul este pregătit să ”acţioneze singur” după atacul asupra petrolierului Mercer Street pe care această ţară îl atribuie Iranului, conform postului de radio al armatei israeliene, dovezi ale implicării Teheranului în acest atac urmând să fie prezentate de guvernul israelian ambasadorilor statelor din Consiliul de Securitate al ONU, scrie agerpres

”Iranul ştie deja preţul de plătit atunci când cineva ne ameninţă securitatea. Iranienii trebuie să înţeleagă că este imposibil să stea liniştiţi la Teheran şi să incendieze de acolo tot Orientul Mijlociu. Asta s-a terminat”, a spus Bennett, citat de agenţia EFE, într-un mesaj transmis la comandamentul de nord al armatei.

”Nu există nicio îndoială că Iranul se află în spatele atacului” împotriva petrolierului Mercer Street, a insistat premierul israelian în acest mesaj şi a asigurat că guvernul său a furnizat în acest sens probe Statelor Unite şi Regatului Unit, ţări care de asemenea au indicat Iranul drept responsabil al atacului.

”Încercăm să-i raliem şi pe alţii, dar în acelaşi timp ştim să acţionăm singuri”, a subliniat premierul israelian, după ce secretarul american de stat Antony Blinken a promis luni un ”răspuns colectiv” împotriva Iranului.

Pe de altă parte, Naftali Bennett a condamnat prezenţa anunţată a unui reprezentant al Uniunii Europene la învestirea noului preşedinte iranian, ultraconservatorul Ebrahim Raisi. ”Raisi este preşedintele iranian cel mai radical până în prezent şi competiţia este dură”, a spus şeful guvernului israelian.

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, şi cel al apărării, Beny Gantz, se vor întâlni miercuri cu ambasadorii statelor membre în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a le prezenta ”dovezi” ale implicării Iranului în atacul asupra petrolierului Mercer Street, a anunţat postul de radio al armatei israeliene.

Citește și:  Israelul afirmă că populaţia sa creştină este în creştere

Iranul şi Israelul s-au acuzat reciproc pentru mai multe atacuri asupra unor nave, dar cel care a vizat acest petrolier, operat de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, este primul în urma căruia sunt anunţate victime. Un român şi un britanic, membri ai echipajului, au fost ucişi în atacul care conform Israelului, Statelor Unite şi Regatului Unit a fost efectuat cu dronă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 5 =

Close