EuropaGrecia

Grecia este acuzată că foloseşte solicitanţi de azil pentru a deporta alţi migranţi spre Turcia

Asculta informatia

Grecia este acuzată că foloseşte solicitanţi de azil pentru a deporta alţi migranţi spre Turcia, denunţă ONG-ul Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat joi şi citat de France Presse, potrivit agerpres.

În regiunea Evros, la graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia, ONG-ul a intervievat 23 de solicitanţi de azil afgani care susţin că au fost returnaţi violent de pe teritoriul Greciei, după ce au fost deposedaţi de bunuri, telefoane şi bani, între septembrie 2021 şi februarie 2022, potrivit unui comunicat al HRW.

Şaisprezece dintre aceştia au declarat că persoanele care conduceau ambarcaţiunile care îi aduceau înapoi pe malul turcesc al Râului Evros vorbeau araba sau limbi din sudul Asiei, adaugă HRW, citând raportul său de 29 de pagini.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului a intervievat în special un fost soldat afgan în vârstă de 28 de ani, care spune că a fost returnat cu forţa în Turcia în decembrie anul trecut şi a vorbit în paştună cu un pakistanez ce conducea ambarcaţiunea. Acesta din urmă i-ar fi explicat: „Facem treaba asta de trei luni şi după aceea putem avea actele noastre”.

„Este de netăgăduit faptul că guvernul grec este responsabil pentru respingerea ilegală la frontieră, şi utilizarea de intermediari pentru a efectua aceste acte ilegale nu îl scuteşte de responsabilitate”, a declarat Bill Frelick, directorul programului de drepturi ale refugiaţilor la HRW.

„Comisia Europeană ar trebui să deschidă de urgenţă proceduri judiciare şi să tragă la răspundere guvernul grec pentru încălcarea legilor Uniunii Europene care interzic expulzările colective”, a adăugat el în acelaşi comunicat.

Citește și:  Autorităţile austriece anchetează 21 posibili complici ai atentatorului de la Viena

Atena a negat întotdeauna că a recurs la returnarea ilegală a refugiaţilor, în ciuda publicării mai multor investigaţii jurnalistice pe această temă.

La sfârşitul lunii februarie, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de „normalizarea” returnării ilegale a migranţilor la graniţele Europei, în special după ce a înregistrat aproximativ 540 de incidente de returnări informale de către Grecia de la începutul anului 2020.

Potrivit mai multor media şi ONG-uri, migranţii astfel returnaţi sunt împiedicaţi să solicite azil în Grecia conform dreptului internaţional.

„Într-o perioadă în care Grecia îi primeşte pe ucraineni, ‘adevăraţi refugiaţi’, ea desfăşoară returnări crude asupra afganilor şi altor persoane care fug de război şi violenţă”, adaugă Bill Frelick.

La 1 martie, în timpul unei dezbateri în parlamentul grec, ministrul migraţiei Notis Mitarakis i-a numit pe ucraineni „adevăraţi refugiaţi”, stârnind indignarea apărătorilor drepturilor omului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 13

Close