EuropaRusia

Sancţiunile impuse Rusiei încep să îşi facă efectul

Asculta informatia

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei încep să aibă un prim impact, a apreciat joi un demnitar european, informează Reuters, potrivit agerpres.

Credem că pachetul de sancţiuni pe care îl punem pe masă este destul de impresionant şi începe acum să aibă primele efecte – a declarat oficialitatea europeană.

”În privinţa aspectelor economice, avem bursa de valori de la Moscova închisă începând de luni. Deprecierea rublei este de asemenea impresionantă; la fel şi faptul că Banca Centrală a Rusiei a trebuit să-şi dubleze rata dobânzii la 20%”, a explicat reprezentantul blocului comunitar european.

Luni la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, au intrat în vigoare sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei.

Sancţiunile includ o interdicţie asupra tranzacţiilor cu instituţia rusă. De asemenea, toate activele Băncii Centrale a Rusiei au fost îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană ia în calcul excluderea băncilor din Belarus din sistemul de comunicaţii SWIFT, care susţine tranzacţiile financiare internaţionale, aşa cum Bruxellesul a făcut deja în cazul a şapte bănci ruse.

”Referitor la SWIFT, analizăm acum pregătirea unor măsuri echivalente pentru sectorul financiar belarus, dar ştiind faptul că SWIFT nu are aceeaşi importanţă strategică în economia Belarusului cum are pentru partea rusă”, a explicat oficialitatea UE.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijinire a invaziei militare ruse în Ucraina.

Sancţiunile vizează ”unele sectoare economice, în special cele din industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasă”, a scris preşedinţia franceză a Consiliului UE pe Twitter.

Citește și:  Moscova va deschide în fiecare zi coridoare umanitare pentru civilii ucraineni spre Rusia

Un diplomat european a afirmat în această săptămână că obiectivul noilor sancţiuni contra regimului de la Minsk este de a stopa exporturile oricăror altor mărfuri belaruse către UE, în afară de cele care fac deja obiectul unor sancţiuni impuse de Bruxelles după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a reprimat brutal protestele în urma alegerilor din august 2020.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + = 19

Close