DANEMARCA: Voluntarii sunt ‘momiţi’ să se vaccineze cu serurile RETRASE din schema oficială – Europa News
Europa

DANEMARCA: Voluntarii sunt ‘momiţi’ să se vaccineze cu serurile RETRASE din schema oficială

Prima ţară din Europa care a renunţat la vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson împotriva Covid-19 în campania sa naţională de vaccinare, Danemarca propune aceste seruri, începând de joi, voluntarilor, au anunţat autorităţile sanitare, informează AFP, potrivit agerpres.

„Odată cu punerea în aplicare a sistemului opţional, populaţia are acum posibilitatea de a alege să se vaccineze cu serurile de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care nu sunt incluse în programul general de vaccinare danez”, a anunţat ministrul sănătăţii Magnus Heunicke într-un comunicat.

În această ţară nordică unde epidemia este considerată sub control şi unde majoritatea persoanelor cu risc şi personalul medical este vaccinat, Agenţia naţională de sănătate a decis să renunţe la aceste vaccinuri din cauza unor posibile efecte secundare grave – printre care un tip rar de tromboză legat de injectarea serului -, în pofida undei verde pentru utilizarea acestor vaccinuri dată atât de agenţia europeană de reglementare în domeniu, cât şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rezervată adulţilor, inocularea cu aceste două vaccinuri este posibilă doar după o vizită la medic. Un prestator privat a declarat deja că este gata să vaccineze până la 10.000 de persoane cu aceste două seruri.

La sfârşitul lui aprilie, Danemarca a anunţat că „împrumută” 55.000 de doze de vaccin AstraZeneca landului german vecin Schleswig-Holstein.

Doar două seruri – Pfizer/BioNTech şi Moderna – sunt deocamdată utilizate în cadrul programului de vaccinare danez, care a demarat în forţă în decembrie, dar al cărui ritm a încetinit după renunţarea la vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

Potrivit celor mai recente date, 18,8% dintre cei 5,8 milioane de danezi vaccinaţi cu schema completă şi 29,5% au primit o primă doză.

Citește și:  VIDEO: Iulian Bulai a fost cerșetor la Oslo înainte de a ajunge parlamentar USR-PLUS.
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close