Ungaria

Ungaria se retrage din acordul cu Pfizer

Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene care a decis să nu participe la noul contract semnat de blocul comunitar cu companiile Pfizer şi BioNTech, prin care UE îşi rezervă alte 1,8 miliarde de doze de vaccin, a afirmat joi un purtător de cuvânt de la Bruxelles.

‘Ungaria s-a retras din acordul cu Pfizer’, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters, potrivit agerpres.

În acelaşi timp, la Budapesta, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban a confirmat că Ungaria nu va participa la faza următoare a achiziţiei de vaccinuri, organizată de Uniunea Europeană.

Ungaria a comandat deja mai mult de 10 milioane de vaccinuri occidentale, ce urmează a-i fi livrate până la finele lui 2022, a declarat Gergely Gulyas într-un briefing de presă, potrivit MTI.

Aceste vaccinuri vor fi suficiente chiar şi dacă va fi nevoie de o a treia doză, a arătat el. ‘În plus, există şi vaccinuri estice la îndemână’, a adăugat Gulyas.

El a mai spus că, odată ce 5 milioane de cetăţeni au fost vaccinaţi, se aşteaptă ca numărul de vaccinări să scadă considerabil, ‘chiar mai mult decât după pragul de 4 milioane’. În total, ‘ne putem aştepta la 5,5 milioane (de persoane vaccinate), 6 milioane dacă suntem optimişti’, a estimat el.

Comisia Europeană a anunţat joi că a semnat cel de-al treilea contract cu BioNTech şi Pfizer, prin care rezervă alte 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2021 şi 2023.

Precedentele două contracte prevăd livrarea către UE a 600 milioane de doze de vaccin.

Citește și:  Viktor Orbán se poziționează din nou împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. „UE s-a împușcat singură în plămâni”
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close