EuropaPolonia

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării

Asculta informatia

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, contestând astfel un principiu cheie al integrării europene.

Guvernul condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale şi libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării, notează Reuters.

”Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.pe Twitter.

”Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional”.  Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar în sine.

Tribunalul a început să audieze cazul în iulie, dar l-a amânat de patru ori înainte de şedinţa de joi. Unii critici spun că amânările ar fi putut avea ca scop să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a accepta Planul naţional de redresare şi rezilienţă al Varşoviei.  UE a acuzat executivul de la Varşovia că politizează instanţele poloneze, inclusiv Tribunalul Constituţional.

Citește și:  Polonia: Un nou documentar despre abuzurile sexuale ale preoților catolici provoacă indignare
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 + = 24

Close