Ucraina

Zelenski ascunde corupția sub preșul Serviciilor de Securitate

Decizia președintelui Volodimir Zelenski de a asimila corupția din timpul războiului cu trădarea a declanșat o reacție din partea oficialilor și a organismelor de supraveghere, care avertizează că acest plan ar putea slăbi principalele forțe ucrainene de combatere a corupției.

Contactați de Politico, doi oficiali de rang înalt care au urmărit propunerea legislativă, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis, spun că în cadrul agențiilor ucrainene de combatere a corupției cresc îngrijorările legate de faptul că Zelenski va sustrage cazurile de corupție de top de la supravegherea lor și le va transfera la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care se află sub comanda președintelui.

SBU ar putea avea puterea de a îngropa cazurile de corupție în care sunt implicați oficiali de rang înalt. Aproape 80% dintre ucraineni cred că Zelenski este responsabil pentru corupția din țară, potrivit unui sondaj realizat în august de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în parteneriat cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

“Prin asimilarea corupției cu trădarea, Zelenski manipulează dorința publicului de a face dreptate”, a declarat Vitali Shabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție (Antac). “Vrea să protejeze oficialii de nivel înalt de acuzațiile de corupție și să obțină instrumente pentru a-și distruge adversarii. SBU va investiga aceleași cazuri ca și NABU(Biroul Național Anticorupție din Ucraina), ceea ce înseamnă că dovezile în cazurile sensibile pentru biroul președintelui vor fi distruse”.

„Februarie și martie 2022 – a fost o luptă pentru existența Ucrainei. Dacă văd cazurile de corupție datate în acea perioadă, cer dovezi solide. Dacă există dovezi, cei vinovați trebuie să fie pedepsiți de instanță, nu de opinia publică”, a declarat Zelenski într-un interviu televizat. “În practică, aceasta va însemna prăbușirea sistemului anticorupție”, a precizat Antac într-un comunicat. Actuali și foști oficiali de rang înalt din cadrul SBU au fost numiți de presa ucraineană ca fiind apropiați de Zelenski.

Citește și:  După ce în 2020 vorbea de ocupația românească a Bucovinei, Zelensky promite, pe viitor, respectarea drepturilor românilor din Ucraina

Zelenski a acționat pentru a începe procesul de modificare a legii după ce săptămâna trecută a fost descoperit un alt caz de corupție în timp de război, în care doi oficiali ucraineni de rang înalt au fost numiți suspecți într-o schemă de deturnare a banilor care implică achiziționarea de ajutor umanitar. Scandalurile de corupție din administrația prezidențială au atras o atenție sporită în același timp în care Ucraina face presiuni pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close