Ucraina

După ce în 2020 vorbea de ocupația românească a Bucovinei, Zelensky promite, pe viitor, respectarea drepturilor românilor din Ucraina

Asculta informatia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut, luni seara, un discurs în Parlamentul României și a ținut să spună că, după război, vrea să înceapă discuții mai ample pentru susținerea comunității românești. Iar asta, deși țara lui, în timpul președinției sale, nu a făcut alteceva decât să desființeze brutal drepturile minorităților, concentrându-se pe un naționalism anti-rusesc care a făcut victime colaterale inclusiv printre românii din Bucovina și Basarabia.

Zelenski și-a anunțat, tardiv și fără a mima vreun regret, schimbarea politicii abuzive față de minoritățile naționale, spunând că dorește „un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție” a comunității românești din Ucraina, ca și a celei ucrainene din România. În 2020 Zelensky spunea: Bucovina de Nord a fost ocupată de români.

„Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană. Sunt convins că foarte curând voi putea să mă adresez d-voastră cu mulțumiri pentru întreaga susținere, susținerea României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană”, a afirmat Zelenski, citat de Știri pe Surse.

Ucraina și-a reînnoit cererea de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după începerea ofensivei ruse pe teritoriul său. Exemplul Kievului a fost imediat copiat de Chișinău și Tibilisi.

Președintele Ucrainei a mulțumit pentru bunătatea și susținerea dovedite de români față de refugiații ucraineni și a menționat că această solidaritate reprezintă o bază pentru o apropiere și mai mare între cele două popoare.

„Vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție minorităților noastre naționale și comunității românești din Ucraina și celei ucrainene din România. Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană. Sunt convins că foarte curând voi putea să mă adresez dvs cu mulțumiri pentru întreaga susținere, susținerea României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Vă mulțumesc foarte mult. Glorie României, glorie Ucrainei!”, și-a încheiat el discursul, repetând în variantă pro-românească strigătul de victorie pe care îl rostesc față de țara lor soldații ucraineni.

Citește și:  Vicepreședinte SNAP: ”Polițiștii au fost transformați într-un fel de slugi ale Guvernului” – Polițiștii riscă plângeri penale pentru abuz în serviciu
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − = 83

Close