Ucraina
Doborârea zborului MH17. Rusia spune că avionul a fost doborât de Armata Ucrainei iar SUA ascund dovezi de o „importanță colosală”

Rusia respinge categoric implicarea ei în doborârea avionului de linei al Malaysia Airlines în data de 17 iulie 2014.
În pofida numeroaselor dovezi că aeronava de pasageri a fost doborâtă în timp ce survola estul Ucrainei, de către o rachetă lansată dintr-un sistem rusesc de tip BUK, Federația Rusă neagă în continuarea orice implicare.
Mai mult, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov acuză SUA că refuză să prezinte dovezi de o „importanță colosală” pentru a face lumină în doborârea avionului de linie.
„Americanii se încăpățânează să refuze categoric prezentarea imaginilor din satelit pe care le au din iulie 2014 când s-a produs accidentul. (…) Sunt ascunse fapte de o importanță colosală”, a declarat Lavrov, citat de publicația rusă Vzglyad.
Rușii cer SUA să prezinte aceste imagini și insinuează că americanii mușamalizează adevăratul vinovat pentru doborârea avionului, care în opinia lor e chiar Ucraina, și nu separatiștii pro-ruși din Donbas.
În pofida faptului că o anchetă internațională condusă de Olanda, la care Rusia nu a luat parte, a prezentat dovezi irefutabile a faptului că avionul de linie a fost doborât în estul Ucrainei de către o rachetă lansată de un sistem antiaerian de tip BUK, sursa citată precizează că producătorul sistemului, compania rusă Almaz-Antey, a efectuat trei expertize în urma cărora a constatat că avionul a fost doborât de pe teritoriul Ucrainei controlat de către Armată.
Cu alte cuvinte, rușii spun că nu separatiștii pro-ruși, înarmați cu tehnică militară chiar de ei, au doborât avionul de pasageri, ci chiar Armata Ucrainei.
În ciuda narativului rus, avionul de linie a fost doborât de o rachetă a unui sistem BUK care a fost trimis înapoi în Rusia imediat după incident
La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur.
La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului). În acest tragic incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean român.
Echipa de investigatori care s-a ocupat de acest caz în ultimii cinci ani a făcut publice dovezi care arată că racheta cu care a fost doborât zborul MH 17 aparținea Brigăzii Anti-Aeriene 53 a Rusiei.
Wilbert Paulissen, unul dintre investigatori, a declarat în urmă cu trei ani, la o conferință din Utrecht că noile dovezi confirmă faptul că sistemul BUK a fost adus pe teritoriul Ucrainei și dus înapoi în Rusia după ce avionul a fost doborât.