EuropaUcraina

Ucraina dezarmează Europa. Cine este în spatele acestui plan?

Asculta informatia

Confruntată cu realitatea unui sângeros conflict armat cu Rusia, Ucraina bate la ușile Occidentului, dar și ale vecinilor pentru a primi „arme, arme, cât mai multe arme”, după cum a insistat ministrul de Externe, Kuleba, la recenta reuniune a omologilor săi din NATO. Însă aceasta este o chestiune extrem de sensibilă – apărarea Kievului poate duce la subminarea securității europene, avertizează specialiștii. Unul dintre cei mai respectați membri ai comunității de „intelligence” militar afirmă chiar că Ucraina dezarmează Europa prin jocul pe care-l face în aceste zile.

În toată această poveste, România nu doar că s-a implicat, dar reprezintă un cap de pod al intereselor americane în Ucraina vecină. Țara noastră deja a fost trecută de Federația Rusă pe lista statelor care acordă ajutor Administrației Zelenski și, mai mult de atât, peste 1500 de „mercenari români” (conform datelor Ministerului Apărării de la Moscova) ar fi prezenți pe frontul ruso-ucrainean.

Ce alege Vestul, securitate sau solidaritate?

Din punct de vedere uman, nevoia ucrainenilor de a se înarma este de înțeles. Însă, în momente atât de tensionate precum cele trăite în prezent, multe națiuni se văd puse în fața unor alegeri dificile. Securitate națională sau solidaritate? Despre asta este vorba, iar Hal Brands, cunoscut analist militar, scrie că înarmarea Ucrainei de către statele europene reprezintă un pericol pentru securitatea UE!

Azi, așa se pune problema – ce va face Europa? Va continua să-l înarmeze pe Zelenski, trimițând pe frontul din Ucraina avioane de luptă, rachete, sisteme antiaeriene, muniție și luptători, sau va avea grijă să își întărească propria capacitate de apărare?!

Citește și:  Uniunea Europeana îşi amână decizia în privinţa redeschiderii frontierelor

America, într-o situație similară pe vremea lui Roosevelt

America este și ea pusă în dificultate, căci are în față aceeași situație ca-n 1940-’41. La fel ca pe vremea lui Roosevelt, SUA evită să intervină direct împotriva invadatorilor (acum, ruși, atunci – nemți) și aleg calea sprijinului indirect.

Înainte ca America să intre în cel de-Al Doilea Război Mondial, președintele Franklin Delano Roosevelt și consilierii săi militari s-au angajat în dezbateri intense dacă SUA ar trebui să trimită trimită arme spre Londra (bombardată puternic de Germania) sau ar fi mai bine să le păstreze pentru cazul nefericit în care America va trebui să se apere.

Strategia lui Joe Biden privind arsenalul cu care trebuie să înarmeze Kievul – arme sau diplomație – atinge un punct de inflexiune similar în Ucraina.

Nemții își urmăresc interesul

Ce se întâmplă acum în Ucraina dă peste cap calculele administrațiilor occidentale. La Casa Albă și în alte mari cancelarii din Vest, presupunerea era că Rusia va cuceri rapid o mare parte din țară, iar UE și NATO vor trebui să sprijine o insurgență ucraineană fierbinte, dar de mică intensitate.

De la o zi la alta, Kievul pierde arme și rămâne fără muniție. Loviturile aeriene ale rușilor încep să își facă efectul. Iar în această situație, țările occidentale au de făcut o alegere critică – fie trimit mai multe arme în Ucraina, fie aleg să-și conserve armamentul spre propria apărare. Securitatea națională a Europei e în joc.

Deja Germania a intuit pericolul și, pe cale de consecință, refuză să mai transfere tancuri în Ucraina.

Citește și:  SCANDAL la PROTESTELE din Londra împotriva restricțiilor: Manifestanții s-au luat la bătaie cu polițiștii

Ucraina, poligon de testare

Și, totuși, mulți sunt convinși că America nu va intra într-un război împotriva Rusiei. De ce? Pentru că actualul conflict din Ucraina este o previzualizare sobră a problemelor cu care s-ar confrunta US Army în caz de luptă cu Armata Roși și/ sau China; Pentagonul și-ar irosi stocurile de rachete, muniții ghidate de precizie și alte capabilități critice în doar câteva zile sau săptămâni și probabil că ar suferi pierderi grave de tancuri, avioane, nave și alte active sofisticate, costisitoare și greu de înlocuit pe timp de război.

De obicei, războaiele mici arată ceea ce urmează să se întâmple în războaiele mai mari. Din acest punct de vedere, conflictul din Ucraina este urmărit cu mare interes de strategii NATO, să fim convinși de asta! Ucraina a ajuns, din păcate, un adevărat poligon de testare.

 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Close