AmericaIsraelOrientul mijlociu

Polemică aprinsă în Congresul american pe marginea finanţării scutului antirachetă israelian

Asculta informatia

Camera Reprezentanţilor va vota ‘înainte de sfârşitul săptămânii’ un nou pachet financiar pentru scutul antirachetă israelian ‘Iron Dome’, a promis marţi şeful majorităţii democrate, ca răspuns la o controversă aprinsă provocată de retragerea sumei respective dintr-un alt proiect de lege, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Am vorbit cu ministrul (israelian) de externe, Yair Lapid, chiar acum două ore şi i-am transmis că acest text va fi aprobat de cameră’, a declarat Steny Hoyer în hemiclu, marţi seara.

Liderul restrânsei majorităţi democrate şi-a anunţat ‘intenţia de a supune la vot un proiect de lege înainte de sfârşitul acestei săptămâni care va finanţa integral Irone Dome’, un sistem antirachetă ‘defensiv’ şi ‘absolut esenţial’ pentru securitatea Israelului, a insistat el.

În acest sens, Steny Hoyer va recurge la o procedură accelerată (‘suspension bill’) care prevede ca acest text să fie aprobat de două treimi dintre parlamentarii prezenţi sau un vot oral unanim, urmând ca proiectul să fie adoptat în final de Senat.

‘Preşedintele doreşte ca acest text să fie aprobat’, precum şi toţi liderii democraţi din Congres, a subliniat Hoyer, al cărui partid retrăsese marţi un pachet de miliarde de dolari pentru finanţarea acestui sistem antirachetă dintr-un alt proiect de lege bugetar.

Potrivit media americane, democraţii se confruntă cu presiunea unor aleşi ai aripii stângi a partidului care refuză să vadă asociate cele doua texte. Liderii democraţi au asigurat imediat că finanţarea va fi aprobată ‘Iron Dome’ pe o altă cale şi nu va exista ‘întrerupere’.

Şeful republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, i-a acuzat de ‘capitulare sub influenţa antisemită a aleşilor lor radicali’, în timp ce unii democraţi centrişti au deplâns de asemenea această decizie.

Citește și:  Israelienii au protestat la Tel Aviv faţă de modul în care Guvernul gestionează criza provocată de CORONAVIRUS

Liderii republicanilor au anunţat deja că nu vor vota pentru proiectul de lege privind finanţele, condamnându-l efectiv la eşec în Congres. Dar aceasta nu i-a împiedicat să fie indignaţi de decizia democraţilor.

‘Tragic. Liderii democraţi se predau stângii antisemite’, a apreciat într-un mesaj pe Twitter senatorul conservator Ted Cruz.

Mai mulţi democraţi moderaţi s-au arătat exasperaţi în faţa presupusei presiuni din partea aripii stângi a partidului.

‘Nu îmi vine să cred că unii colegi democraţi’ preferă mai degrabă să voteze împotriva unei legi de finanţare a guvernului decât ‘să-l susţină pe unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi’, a reacţionat într-un tweet un parlamantar democrat, Dean Phillips.

O congresmană democrată din Camera Reprezentanţilor, Elissa Slotkin, fostă analistă CIA, a afirmat că a te opune finanţării ‘Iron Dome’ este ‘iresponsabil’ şi relevă ‘voinţa de ataca orice, indiferent ce, legat de statul Israel’. 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − 44 =

Close