Europa

Szijjarto: Este ‘scandalos’ că Bulgaria încă nu este membră a spaţiului Schengen

Asculta informatia

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, aflat luni într-o vizită oficială în Bulgaria, a calificat drept ”scandalos” faptul că această ţară ”încă nu este membră a spaţiului Schengen”, transmite agenţia MTI, potrivit agerpres

Ungaria nu va accepta ”standarde duble unde cerinţele clare şi obiective înscrise în acte sunt înlocuite de criterii subiective”, a declarat Szijjarto la Sofia la o conferinţă de presă comună cu omologul său bulgar Nikolai Milkov. Bulgaria îndeplineşte criteriile, aşadar merită să fie membră a spaţiului Schengen, a adăugat ministrul ungar.

”Din cauza abordării pro-migraţie a Bruxellesului, ţările central-europene trebuie să facă mari eforturi pentru a opri migraţia ilegală”, iar Bulgaria şi Ungaria au făcut amândouă ”eforturi peste capacităţile lor” construind garduri la graniţe şi folosind ”resurse umane enorme” pentru a opri migraţia ilegală, a remarcat Szijjarto.

Aprovizionarea Ungariei cu gaz natural este sigură datorită unor ţări de tranzit de încredere precum Bulgaria, ţară prin care Ungaria a primit anul trecut 4,8 miliarde de metri cubi de gaz, a mai spus ministrul ungar la conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, având în vedere dubla ameninţare a războiului din Ucraina şi a presiunii migraţiei dinspre sud, cooperarea firească între Budapesta şi Sofia devine şi mai valoroasă.

La capitolul energetic, a continuat Peter Szijjarto, obiectivul strategic este accesarea de noi resurse financiare pentru proiecte cum ar fi dezvoltarea infrastructurii în vederea creşterii rolului gazului azer în regiune.

”Aceasta este o chestiune europeană. Cred că noi, central-europenii, suntem îndreptăţiţi să aşteptăm din partea Uniunii Europene să sprijine construcţia de conducte şi dezvoltarea infrastructurii în vederea securizării unor viitoare livrări de gaze pentru Europa Centrală”, a apreciat şeful diplomaţiei ungare.

Citește și:  Mii de bulgari, din nou în stradă împotriva guvernului
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 + = 35

Close