Europa

Portugalia legalizează eutanasia.

Preşedintele a promulgat legea

Preşedintele Portugaliei, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a promulgat marţi legea de dezincriminare a eutanasiei adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Lisabona, după un proces legislativ laborios, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

Şeful statului „a promulgat decretul (…), aşa cum era obligat să facă” prin Constituţie, a indicat preşedinţia într-un comunicat difuzat în cursul serii.

Versiunea finală a legii încadrând „moartea asistată medical” a fost adoptată vinerea trecută cu 129 de voturi pentru dintr-un total de 230 de deputaţi, printre care cele ale aleşilor Partidului Socialist aflat la putere.

„Constituţia îl obligă pe preşedinte să promulge o lege pe care a respins-o şi care a fost confirmată de Adunarea Republicii. O voi promulga, desigur, este datoria mea constituţională”, a declarat Rebelo de Sousa după vot.

O majoritate parlamentară s-a pronunţat deja de patru ori în favoarea dezincriminării morţii asistate în ultimii trei ani. Dar textul s-a lovit ulterior de rezervele Curţii Constituţionale şi ale şefului statului, catolic practicant.

Pentru a depăşi ultimul veto prezidenţial, socialiştii au hotărât să voteze a doua oară acelaşi text.

Ce prevede versiunea definitivă a legii

Textul de lege a fost reformulat de mai multe ori pentru a ţine cont de remarcile preşedintelui portughez, care s-a opus prin veto de două ori, şi după ce a fost contestat, tot de două ori, de Curtea Constituţională care subliniase în special anumite „inexactităţi”.

Versiunea definitivă a legii prevede că eutanasia nu este autorizată decât în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului”.

După publicarea decretelor de aplicare, legea ar putea intra în vigoare în toamnă, potrivit estimărilor citate de presa locală.

Citește și:  COBAII EUROPEI : România, prima țară din UE care vaccinează copiii

Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt în prezent autorizate în câteva ţări europene, precum cele din Benelux, primele care le-au autorizat, precum şi în Spania vecină.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close