Europa

Cel puţin un jihadist a deschis focul la Viena! Patru oameni au fost ucişi!

Asculta informatia

Atacurile din centrul Capitalei Austriei, Viena, în care bărbaţi înarmaţi au ucis şi au rănit mai multe persoane, au fost comise de cel puţin un „terorist islamist”, a declarat marţi ministrul austriac de interne Karl Nehammer, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă televizată dimineaţă devreme, Nehammer a repetat apelurile ca oamenii să rămână în case, spunând că unul dintre atacatori care purta o centură explozivă ce s-a dovedit a fi falsă era un simpatizant al Statului Islamic.

Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţişti, care încă sunt în căutarea a cel puţin unui alt bărbat înarmat.

„Am avut un atac ieri seară (luni seara – n.r.) comis de cel puţin un terorist islamist”, a declarat Nehammer, adăugând că atacul a fost o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică austriacă.

Bărbaţi înarmaţi au atacat luni în şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris indivizii care trăgeau în mulţimea din baruri cu puşti automate, în timp ce mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19.

Poliţia a confirmat marţi că trei civili au fost ucişi în atacuri – doi bărbaţi şi o femeie – şi alţi 15 răniţi, inclusiv un ofiţer de poliţie. Însă agenţia de presă austriacă APA a relatat marţi dimineaţa că o a patra victimă rănită în atacul de luni seară a murit. Şi ziarul Kurier a transmis că o a patra persoană a decedat, citându-l pe primarul Vienei, Michael Ludwig.

Poliţia a blocat o mare parte din centrul istoric al Vienei în timpul nopţii, îndemnând publicul să se adăpostească. Mulţi au căutat refugiu în baruri şi hoteluri, în timp ce transportul public în tot centrul vechi a fost oprit.

Citește și:  George Soros ar avea legături strânse cu 22 din cei 100 de judecători de la CEDO

Mai multe locuinţe au fost percheziţionate şi au fost efectuate arestări, potrivit APA – preluată de Reuters – care a citat Ministerul de Interne austriac. Percheziţiile de marţi dimineaţă au legătură cu atacatorul care a fost ucis, potrivit sursei citate.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz va organiza o reuniune specială a cabinetului şi se va adresa naţiunii marţi dimineaţa, anunţă dpa. Kurz va desfăşura o videoconferinţă cu cabinetul său la ora locală 09:00 (08:00 GMT), iar apoi se va adresa populaţiei la ora locală 10:00, a relatat APA.

Capitala Austriei a fost scutită până acum de atacuri ucigaşe ale militanţilor care au lovit Parisul, Londra, Berlinul şi Bruxellesul, în ultimii ani.

Oskar Deutsch, şeful comunităţii evreieşti din Viena, care are birouri adiacente sinagogii pe o stradă îngustă pietruită, a declarat pe Twitter că nu este clar dacă templul sau birourile au fost vizate, dar că ele erau închise în acel moment.

Videoclipuri au circulat pe reţelele sociale cu un bărbat înarmat care alerga pe o stradă strigând. O altă înregistrare video arăta un bărbat împuşcând o persoană în faţa a ceea ce părea a fi un bar de pe strada pe care se află sinagoga.

Condoleanţe au venit din toată lumea, cu oficiali de top din Uniunea Europeană, Franţa, Norvegia, Grecia şi Statele Unite care şi-au exprimat şocul după atacuri.

Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că „suntem alături de populaţia Vienei prin rugăciunile noastre după încă un act josnic de terorism în Europa”.

Candidatul democrat la preşedinţia SUA Joe Biden a condamnat ceea ce el a numit un „atac terorist oribil”, adăugând: „Trebuie să fim cu toţii uniţi împotriva urii şi violenţei”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =

Close