Europa

Ucraina, Lituania şi Polonia şi-au evidenţiat unitatea în contracararea ‘vecinilor agresivi’

Ucraina, Lituania şi Polonia şi-au evidenţiat miercuri unitatea în contracararea ”vecinilor agresivi”, referire la Rusia, cu prilejul aniversării Triunghiului de la Lublin, o platformă de cooperare între cele trei ţări, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat la conferinţa de presă desfăşurată cu această ocazie că Triunghiul de la Lublin ”este parte a strategiei Ucrainei de creare a unei centuri de securitate între Marea Baltică şi Marea Neagră”.

Acest format de cooperare, a continuat el, creează o alternativă reală la politica „lumii ruseşti” în această parte a Europei. ”Ucraina, Polonia şi Lituania nu vor reveni niciodată în sfera de influenţă rusă”, a asigurat ministrul de externe ucrainean, adăugând că de asemenea pentru Belarus, ţară foarte dependentă de Rusia, Triunghiul de la Lublin poate fi o ”alternativă reală pentru viitor”.

Belarusul va fi binevenit în acest grup odată ce se va fi ”angajat pe un drum democratic şi european”, a indicat Dmitro Kuleba.

El a spus anterior, într-un mesaj video alături de omologii săi polonez şi lituanian, Zbigniew Rau şi Gabrielius Landsbergis, că Triunghiul de la Lublin are în vedere combaterea ”ameninţărilor actuale şi este determinat să apere viitorul nostru european şi euroatlantic în faţa vecinilor agresivi”.

Conform omologului său lituanian, capacitatea celor trei ţări de a acţiona unite ”ne ajută să consolidăm mai mult cooperarea regională şi în acelaşi timp să facem faţă provocărilor geopolitice pentru viitorul Europei, în special cu privire la ameninţările la adresa democraţiei din partea statelor vecine agresive”.

Citește și:  Studiu științific, în Danemarca: Măștile NU protejează de COVID-19

Lituania are tensiuni nu doar cu Rusia, ci şi cu Belarusul, printre altele pentru că găzduieşte opozanţi faţă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi se confruntă cu un val de migranţi pe care acesta îi lasă să treacă graniţa spre Lituania ca represalii după sancţiunile europene.

În acelaşi mesaj video un ton mai reţinut a avut şeful diplomaţiei poloneze, care a spus că Triunghiul de la Lublin are obiectivul de ”a spori cooperarea în adoptarea unor decizii politice, economice şi de securitate”.

La un an de la crearea sa, ministrul de externe ucrainean a rezumat astfel obiectivele acestui grup regional: contracararea politicii agresive a Rusiei, cooperarea militară profitând de potenţialul NATO şi al UE, securitatea cibernetică şi combaterea dezinformării, cooperarea economică şi interacţiunea energetică pentru contracararea, printre altele, a realizării gazoductului Nord Stream 2, gazoduct între Rusia şi Germania care însă este aproape finalizat.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close