Europa

Consens între sindicatele și ONG-urile din Europa: Decarbonizarea trebuie să încetinească

Seminarul pe problemele provocate de tranziția la energia verde, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Arles, în Franța, la care au participat sindicate din industria energetică și ONG-uri din Germania, Franța, Belgia, Bulgaria și România, a avut o singură concluzie: ritmul decarbonizării trebuie să scadă. Totodată, cei prezenți la dezbatere au pledat pentru menținerea termocentralelor pe cărbune, care, deocamdată, nu pot fi înlocuite.

Strategia Uniunii Europene pentru tranziția la energie verde și zero emisii, care ni se tot prezintă nouă, este una foarte experimentală și fără un orizont practic, susține Silviu Ispas, reprezentant al Institutului de Formare Economică și Socială. Acesta a arătat că automobilele electrice nu sunt soluția miracol pentru reducerea poluării, ci reprezintă o soluție potențială pentru un anumit tip de mobilitate, în principal cea urbană. ”Concluzia seminarului de la Arles a fost că nu ar trebui să fixăm termene și să spunem că închidem capacități, atâta timp cât nu avem niște soluții care să fie puse în locul celor care funcționează acum. De lucrurile astea fanteziste, fără finalitate, am început să ne săturăm. Ținta ambițioasă a Comisiei Europene pentru decarbonizare nu poate fi sustenabilă. Germania militează pentru menținerea mineritului și a termocentralelor pe cărbune. Germania exportă energie electrică în Franța, care, din cauza secetei, a trebuit să-și închidă centralele nucleare. Adică există o nevoie de energie, iar această energie trebuie să fie furnizată oamenilor măcar la un minim necesar și, deocamdată, nu există altceva ca să punem în loc. Așa se întâmplă când iei decizii și faci planuri fără să consulți actorii sociali, cei care trebuie să implementeze lucrurile. Dacă se fac lucrurile dintr-un birou și de către oameni care nu au foarte multă legătură cu realitatea, ăsta este rezultatul”, ne-a declarat Silviu Ispas, reprezentatul Institutului de Formare Economică și Socială.

Citește și:  Premierul polonez îi avertizează pe liderii europeni privind ameninţările pentru viitorul EUROPEI
Două miliarde de euro pe certificate

În ultimii 10 ani, Complexul Energetic Oltenia a plătit circa două miliarde de euro pentru achiziția certificatelor de CO2, a susținut, la seminarul de la Arles, președintele Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu. ”Aceste sume plătite au avut un impact negativ în dezvoltarea societății, care nu a mai avut resurse necesare pentru investiții, retehnologizare, asigurarea unei baze competitive de echipamente de lucru, piese de schimb, producând dezechilibrarea activității societății.Renunțarea accelerată la producerea energiei electrice pe bază de cărbune va conduce la pierderea independenței energetice a României.  Statisticile europene arată că, în perioada 2001-2020,parcul de producție de energie al României s-a micșorat cu 9% de la 19.733 MW la 17.900 MW. Și, de trei ani, țara noastră a devenit importator net de energie electrică. În acest moment, 10 țări membre ale Uniunii Europene au decis să-și amâne aplicarea Green Deal”, a susținut Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj. Acesta a atras atenția că accelerarea închiderii grupurilor energetice de producere a energiei pe bază de lignit, corelată cu nerealizarea grupurilor noi pe gaze prevăzute, va avea un impact negativ asupra adecvanței și securității energetice la nivel național, efect multiplicat în ipotezele unor condiții meteorologice severe, vara, perioadă de secetă, iarna, temperaturi scăzute, lipsă vânt și probleme cu alimentarea gazelor naturale.

Demersuri pentru tăierea finanțării Bankwatch

Sindicatele miniere din Germania nu au auzit de Asociația Bankwatch, finanțată de Ministerul Mediului din Germania, care închide carierele miniere din România. ”Singurul ONG care le face ceva probleme este Greenpeace, însă nu s-a ajuns până acum la solicitarea de a închide mine în această țară. De altfel, Germania deschide carieră după carieră și se repornesc tot mai multe termocentrale pe cărbune. Le-am spus colegilor sindicaliști din Germania cum Asociația Bankwatch a închis cariera Roșie și ne hărțuiește în instanță și avem promisiunea acestora că vor face demersuri și presiuni la Ministerul Mediului din țara lor să le taie finanțareacelor de la Bankwatch”, ne-a precizat președintele Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu.

Citește și:  Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close