EuropaPolonia

Polonia comemorează 76 de ani de la izbucnirea Insurecţiei din Varşovia

Polonia a comemorat sâmbătă 76 de ani de la izbucnirea Insurecţiei din Varşovia, cea mai mare insurgenţă militară a mişcării de rezistenţă în Europa ocupată de nazişti şi unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria ţării, relatează dpa.

La 1 august 1944, la ora 17.00, membrii rezistenţei subterane antinaziste poloneze conduse de Armia Krajowa (Armata Teritorială) au pus mâna pe arme la Varşovia împotriva ocupantului german.

Scopul militar a fost de a elibera Varşovia înainte de sosirea Armatei Roşii sovietice pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici în Polonia.

Planificată pentru câteva zile, revolta a durat peste două luni.

Aproximativ 40.000 până la 50.000 de soldaţi s-au ridicat împotriva forţelor germane regulate. Circa 15.000-18.000 de soldaţi polonezi au pierit şi 25.000 au fost răniţi. Aproximativ 15.000 de germani au fost ucişi sau au dispărut în luptă.

“Oraşul s-a ridicat împotriva invadatorului german. Tineri slab înarmaţi au decis să lupte dorind pur şi simplu libertate”, a declarat sâmbătă preşedintele Andrzej Duda.

Numărul morţilor în rândul populaţiei civile este estimat la aproximativ 150.000-180.000, inclusiv până la 50.000 de persoane ucise în aşa-numitul masacru Wola din primele zile ale revoltei.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a vorbit sâmbătă despre cruzimea trupelor germane în înăbuşirea insurgenţei.

Varşovienii au văzut tancurile germane trecând peste civili. “Au văzut o femeie ce ţinea în braţe un copil de doi ani ieşind dintr-o clădire în flăcări, doar pentru a fi aruncată înapoi în clădire de germani”, a spus Morawiecki.

“Acesta este adevărul despre Insurecţia de la Varşovia (şi) despre ocupaţie”, a adăugat Morawiecki.

Ambasada Germaniei din Varşovia a coborât steagurile în bernă sâmbătă ca un simbol al “durerii profunde şi ruşinii pentru crimele crude ale ocupantului german în lupta sa cu populaţia Varşoviei”, notează agenţia germană de presă.

Citește și:  AUSTRIA: Fiecare cetăţean va primi gratuit câte cinci teste gratuite de COVID-19 pe care le va efectua acasă

Jumătate de milion de locuitori ai Varşoviei care au supravieţuit revoltei au fost deportaţi şi oraşul aproape complet distrus.

Vezi mai depart pe: https://www.agerpres.ro/mondorama/2020/08/01/polonia-comemoreaza-76-de-ani-de-la-izbucnirea-insurectiei-din-varsovia–549668

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close