EuropaUngaria

Bravo lor! Ungaria refuză să susțină un nou împrumut al UE pentru Ucraina

Asculta informatia

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat luni că Ungaria este dispusă să ofere sprijin Ucrainei pe bază bilaterală, însă refuză să susțină un nou împrumut al UE în acest sens, informează Adevărul.ro.

Proiectul legislativ pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte săptămâna aceasta prevede un ajutor lunar de 1,5 miliarde de dolari menit să acopere necesităţile financiare ale Ucrainei distruse de război. Peter Szijjarto a ținut să menționeze că Ungaria a susţinut „cu zeci şi sute de milioane de euro” instituţiile medicale, de învăţământ, culturale şi religioase din Ucraina încă înainte de război.

„Suntem gata să continuăm să susţinem Ucraina pe baza unui acord bilateral”, a precizat el.

Potrivit acestuia, Ungaria „categoric nu va susţine un împrumut comun al UE” în acest scop deoarece „am mai făcut acest lucru o dată. Am susţinut împrumutul comun al UE din timpul pandemiei şi a fost mai mult decât suficient”, a insistat ministrul de externe.

Peter Szijjarto a precizat faptul că sancţiunile adoptate împotriva Rusiei ca urmare a atacului său din Ucraina nu au produs efectul așteptat, ba dimpotrivă: „Brutalitatea războiului creşte şi economia europeană, mai curând decât cea rusă, a fost pusă în genunchi”, a spus el.

Ministrul a dat drept exemplu creşterea costurilor energetice pentru Ungaria, care anul trecut a cheltuit 7 miliarde de euro pe importuri de energie, sumă care anul acesta a crescut la 19 miliarde şi este de aşteptat să ajungă la circa 29 de miliarde de euro în 2023.

„Trebuie să admitem faptul că aceste măsuri esenţialmente au eşuat. Economia europeană suferă şi pare limpede cine are de profitat”, a adăugat ministrul.

Citește și:  Informații de ultim moment despre Starlink. Cât vor continua să funcţioneze sateliții în Ucraina

Guvernul maghiar consideră că pacea este singura soluţie și refuză ca ungurii să fie făcuţi să plătească preţul războiului.

Mai mult decât atât, Ungaria este afectată și de presiunea a migraţiei, ceea ce creează un risc semnificativ de securitate. Potrivit acestuia, Ungaria a acceptat până acum circa un milion de refugiaţi ucraineni şi circa 1.300 de şcoli şi grădiniţe au preluat copii ucraineni.

Totodată, „putem spune fără exagerare că graniţa noastră de sud este sub asediu”, a adăugat ministrul ungar, menţionând că autorităţile au împiedicat până acum în acest an circa 230.000 de intrări ilegale.

Potrivit acestuia, ciferele sunt „similare celor din timpul crizei migraţiei din 2015, iar unii dintre cei care vin se atacă unii pe alţii şi atacă gărzile de frontieră cu arme”, timp în care, potrivit lui Szijjarto, Bruxelles îşi continuă „abordarea ipocrită, încurajându-i pe migranţi să vină spre Europa şi întreţinând astfel modelul de afaceri al traficanţilor de persoane, ceea ce este inacceptabil.”

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 + = 46

Close