Portugalia relaxează restricţii pe fondul creşterii infectărilor, încurajat de numărul redus de spitalizări – Europa News
Europa

Portugalia relaxează restricţii pe fondul creşterii infectărilor, încurajat de numărul redus de spitalizări

Portugalia a anunţat joi că va permite reînceperea cursurilor în şcoli de săptămâna viitoare şi redeschiderea cluburilor de noapte din 14 ianuarie, în pofida unei creşteri record a infectărilor cu coronavirus, dar cu mult mai puţine spitalizări decât în valurile precedente ale pandemiei, notează Reuters, potrivit agerpres

‘Este evident că varianta Omicron este mai puţin severă (…) vaccinarea a fost eficientă împotriva ei’, a declarat prim-ministrul Antonio Costa într-o conferinţă de presă.

‘De aceea, avem un număr mult mai mic de spitalizări, mai puţine persoane la ATI şi decese’, a adăugat el.

Varianta Omicron a ajuns în Portugalia – ţară cu una din cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, 89% cu schema completă – în noiembrie, alimentând o creştere a numărului de infectări. Acestea au atins miercuri un record de 40.000 de cazuri noi.

Autorităţile au raportat miercuri 14 decese din rândul bolnavilor cu COVID-19, un bilanţ mult inferior celui de peste 300 de decese consemnate zilnic la precedentul vârf al epidemiei, la sfârşitul lui ianuarie 2020, când campania de vaccinare de-abia demarase.

În spitale se află acum 1.251 de pacienţi cu COVID-19, comparativ cu un vârf de 6.869 la 1 februarie 2020.

Începând de lunea viitoare, doar persoanele infectate cu coronavirus şi cele care locuiesc cu ele vor trebui să se izoleze, nu însă şi cele care au primit doza booster de vaccin (în total, circa 3 milioane de portughezi).

Elevii pot reveni la şcoală de luni, însă ordinul privitor la munca de acasă, impus în jurul Crăciunului, va rămâne în vigoare până pe 14 ianuarie, a precizat Costa.

Citește și:  Apple îşi închide temporar toate cele patru magazine de la Madrid

Barurile şi cluburile de noapte se vor putea redeschide pe 14 ianuarie, însă pentru acces va fi necesar un test negativ. Acesta va fi cerut în continuare şi tuturor pasagerilor curselor aeriene spre Portugalia.

Creşterea numărului de infectări survine cu trei săptămâni înaintea alegerilor generale anticipate de pe 30 ianuarie. În acest context, premierul Costa a promis că autorităţile vor face tot posibilul pentru ca toţi alegătorii, inclusiv cei aflaţi în izolare, să-şi poată exercita dreptul de vot.

Preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat miercuri că izolarea ar putea fi suspendată temporar în ziua scrutinului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close