America de SUD

Bogota: Sute de militari au început să patruleze pe străzi din cauza unui val de furturi cu violenţă

Asculta informatia

Sute de militari au început, în noaptea de miercuri spre joi, să patruleze pe străzile din Bogota pentru a contribui la lupta împotriva insecurităţii în capitala columbiană, au anunţat autorităţile, relatează AFP, potrivit agerpres

Această desfăşurare a armatei pentru a sprijini poliţia urmează după o solicitare a primarului Claudia Lopez, care a cerut „întăriri” pentru a pune capăt unui val de furturi cu mână armată violente şi uneori mortale.

Aproape 360 de soldaţi vor fi desfăşuraţi în mai multe puncte din Bogota, a explicat miercuri seară, la momentul lansării operaţiunii, ministrul apărării Diego Molano, înconjurat de poliţişti şi militari înarmaţi, în cursul unei conferinţe de presă improvizate în stradă.

În primele ore ale misiunii lor, militarii au mers în trei cartiere din oraş, printre care şi cartierul Kennedy, din sudul capitalei, cunoscut pentru delincvenţa şi insecuritatea sa.

Ei vor verifica identităţi, vor percheziţiona autovehicule şi indivizi suspecţi, a explicat generalul David Gomez, comandant al celei de a 13-a brigăzi a armatei.

În timpul misiunilor de patrulare, militarii vor fi înarmaţi şi vor putea efectua arestări, a subliniat ministrul Molano.

„Criminalitatea şi violenţa au crescut” în ultimele luni, a spus el, atribuind această agravare a insecurităţii creşterii şomajului, sărăciei şi consecinţelor „psihologice şi culturale ale izolării” impuse de pandemia de coronavirus.

Cu o sărăcie care atinge 42% din populaţie şi un şomaj de peste 16%, economia columbiană a fost în mod special afectată de pandemie, notează AFP.

Capitala „are nevoie” de 10.000 de poliţişti suplimentari, în plus faţă de cei 16.000 de care dispune astăzi, potrivit municipalităţii.

În 2021 au fost înregistrate 754 de omucideri şi peste 65.000 de furturi împotriva persoanei, potrivit statisticilor oficiale. Aceste cifre sunt încă inferioare celor 1.031 de omucideri şi 82.169 de furturi comise anul trecut, dar autorităţile afirmă că indicatorii sunt în creştere constantă din martie.

Citește și:  Sindicatul Național al Polițiștilor împotriva vaccinării obligatorii: „Nu este normal să obligi la vaccinare, nu suntem animale!”

Prezenţa militarilor pe străzile din Bogota nu este ceva inedit: în mai, ei au mai fost desfăşuraţi în capitală şi în principalele oraşe ale ţării în perioada de vârf a unui val de manifestaţii violente împotriva preşedintelui conservator Ivan Duque, soldate cu peste 60 de morţi.

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − = 85

Close