Spania

SPANIA: TRIBUNALUL DIN BILBAO DECLARĂ NULĂ CONCEDIEREA UNEI ANGAJATE DINTR-UN CENTRU DE SĂNĂTATE PENTRU CĂ A REFUZAT VACCINUL ÎMPOTRIVA COVID-19

Sentința Tribunalului Social din Bilbao se referă la doctrina Curții Constituționale privind tratamentele medicale invazive.

Un tribunal social din Bilbao a declarat nulă concedierea unei lucrătoare dintr-un Centru de îngrijire a persoanelor dependente din Bizkaia pentru că a refuzat să primească vaccinul Covid-19.

Sentința Tribunalului Social nr. 6 din Bilbao, din 8 octombrie, se referă la cazul unei lucrătoare dintr-un centru pentru persoane aflate în îngrijire cu peste 40 de angajați, dintre care trei au refuzat să primească vaccinul împotriva Covid-19.

Hotărârea reflectă, în analiza probelor furnizate, că una dintre cele trei angajate care au refuzat să se vaccineze avea un contract temporar care fusese reînnoit de până la patru ori și care, după ce a refuzat să se vaccineze, acesta nu i-a fost reînnoit.

Cea de-a doua angajată până la urmă s-a vaccinat, iar a treia, care face obiectul sentinței, a fost concediată din motive disciplinare și a contestat concedierea în tribunal.

Compania a concediat-o pe angajată susținând că aceasta a avut un incident cu una dintre persoanele dependente tratate la centru, incident pe care sentința îl califică drept minor și care în niciun caz nu poate justifica o concediere din motive disciplinare, întrucât acestea au fost fapte cu o semnificație disciplinară mică, în concluzia judecătorului.

În analiza probelor furnizate, Curtea a ajuns la concluzia că, concedierea pentru motive disciplinare are doar aparență disciplinară și că în spatele respectivei înfățișări se află o decizie a companiei de reziliere a contractului pentru că această lucrătoare nu s-a vaccinat.

Sentința face trimitere la doctrina Curții Constituționale privind tratamentele medicale invazive, în care respinge obligația de a supune persoanele unui tratament medical specific, și la o recentă hotărâre a Curții Supreme Administrative, care respinge obligația supunerii la testele antigel și PCR pentru personalul rezidențelor de bătrâni.

Citește și:  Spania: Nouă răniţi după ce o maşină a intrat în mai multe terase din Marbella

Prin urmare, se arată în hotărârea judecătorească, dacă lucrătoarea, pentru a evita concedierea, s-ar fi vaccinat, ar fi presupus o vătămare a dreptului ei la integritate fizică, întrucât ar fi fost împotriva voinței acesteia. Prin urmare, declară nulă concedierea și condamnă compania să îi plătească o despăgubire de 600 de euro.

De asemenea, Curtea respinge prin hotărâre pretenția lucrătoarei de a primi o despăgubire de 50.000 de euro, așa cum a solicitat, ținând cont de realitatea socială a momentului în care trebuie aplicate normele.

Această realitate reflectă că au existat apeluri constante către populația pentru a se vaccina, că vaccinurile au fost aprobate de agențiile de sănătate corespunzătoare și că vaccinul este considerat un mijloc bun pentru a evita transmiterea Covid-19 sau a consecințelor sale cele mai grave, printre altele.

Din acest motiv, recunoscând încălcarea dreptului lucrătoarei de a nu se supune unui tratament nedorit, dictează o despăgubire de 600 euro care se consideră oportună cauzei.

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close