Asia

Preşedintele Afganistanului eliberează 500 de prizonieri talibani

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a ordonat vineri eliberarea a 500 de prizonieri talibani într-un gest de bunăvoinţă ca răspuns la încetarea focului declarată de talibani pentru Sărbătoarea Sacrificiului, informează  agerpres.

În timpul unui discurs televizat, Ghani a spus că a eliberat 4.600 de prizonieri talibani din cei 5.000 câţi se menţionează într-un acord semnat cu Statele Unite şi talibanii în februarie.

Cu toate acestea, Ghani a spus că nu are „nicio autoritate” conform Constituţiei ţării pentru eliberarea celor 400 de deţinuţi rămaşi pe lista talibanilor, din cauza implicării lor în infracţiuni grave. El a adăugat că va apela în curând la tradiţionala Loya Jirga – marea adunare a bătrânilor – pentru a decide soarta lor.

În schimb, liderul afgan a făcut apel la militanţii talibani, care luptă să-i răstoarne guvernul, să intre cât mai curând posibil în negocieri de pace.

„Soarta prizonierilor rămaşi va fi discutată şi finalizată în timpul negocierilor”, a adăugat Ghani.

Militanţii spun că i-a eliberat pe toţi cei 1000 de prizonieri pe care s-a angajat să-i elibereze în acordul cu Statele Unite.

Talibanii au anunţat încetarea temporară a focului pentru cele trei zile ale sărbătorii musulmane Eid al-Adha începând de vineri, la care guvernul a răspuns cu reciprocitate.

Dar, cu doar câteva ore înainte de încetarea focului, au avut loc bombardamente în capitalele a două provincii afgane, ucigând şi rănind aproape 100 de persoane, inclusiv civili.

Acordul dintre SUA şi talibani deschide calea retragerii tuturor trupelor internaţionale din Afganistan şi un schimb de prizonieri între guvernul afgan şi militanţi. De asemenea, deschide cale pentru negocieri de pace intra-afgane.

Citește și:  ISIS revendică atacurile teroriste din Kabul
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close