Romania

Vreme SEVERĂ în România: COD PORTOCALIU de furtuni violente și COD GALBEN de caniculă

Temperaturile ridicate și perioadele cu instabilitate atmosferică se vor face resimțite în mai multe zone ale țării, conform celor mai recente avertizări transmise de Administrația Națională de Meteorologie.

Alerta de cod galben începe sâmbătă, de la ora 13:00, și se încheie duminică, la ora 10.00.

Unde se manifestă instabilitate atmosferică?

În Banat, Crişana, Oltenia, vestul Transilvaniei şi al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, anunţă ANM.

Cod Galben de caniculă

Avertizare ANM este aceea de Cod Galben de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

Conform meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, 05 august, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei va fi caniculă, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Cod portocaliu de vijelii

ANM a emis și o averizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

În județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj și în zona de munte a județului Vâlcea și Alba vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină.

Citește și:  FOTO. Individ fotografiat în timp ce trage un câine pe lângă mașină, în trafic, la Timișoara. Poliția încearcă să îl identifice

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…50 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close