Ucraina

Volodimir Zelenski a fost dat de gol: Folosește trucuri video astfel încât să apară în locuri unde nu este în realitate

Asculta informatia

În perioada scursă de la începutul invaziei ruse preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a filmat apărând în diverse locuri din capitala Kiev, dar el de fapt nu se afla în acele locuri şi a folosit pentru realizarea respectivelor înregistrări o tehnică de suprapunere a imaginilor, a remarcat agenţia EFE în urma verificărilor efectuate prin sistemul său de ”fact-check” şi consultării unor specialişti în domeniu, anunță agerpres.

Tehnica folosită, denumită ”Chroma key”, constă în înlocuirea unui element vizual, fotografie sau imagine, cu un altul. Preşedintele ucrainean, fost actor de comedie, a recurs efectiv la această tehnică cinematografică pentru a simula prezenţa sa în locuri din Kiev fără să se afle în realitate acolo.

Una dintre aceste secvenţe a fost publicată de Zelenski pe pagina sa de Facebook şi pe canalul său de Telegram pe 19 martie. El apare în acele imagini în faţa ”Casei cu Himere”, o clădire construită în stilul Art Nouveau şi situată în faţa sediului preşedinţiei.

După cum explică un expert spaniol în tehnică digitală, José Noblejas, la începutul înregistrării preşedintele ucrainean se îndreaptă către cameră în aşa fel încât ”în doi paşi, creşte un metru”, ceva ”prea evident pentru a fi o situaţie reală”. Mai mult, remarcă acelaşi specialist, umerii lui Zelenski se estompează cu fundalul imaginii, un alt indiciu că a fost o înregistrare făcută cu ”Chroma key”.

Acest truc video a fost folosit şi într-o înregistrare din 8 martie în care Zelenski a simulat că se filmează cu un smartphone lângă o tranşee. În această secvenţă se observă cum o parte din urechea dreaptă a preşedintelui dispare când se suprapune peste numărul de înmatriculare al unui vehicul parcat în apropiere. ”Când în jurul capului avem elemente de mici dimensiuni, se întâmplă uşor ca ”Chroma key” să mănânce o parte dintr-unul din elemente”, explică expertul citat.

Citește și:  Ruşii se gândesc să lase navele cu cereale SĂ PLECE din Odesa

Totuşi, alte imagini cu Zelenski considerate îndoielnice de unii internaţi sunt de fapt reale şi nu au suferit nicio manipulare digitală, notează fotograful Juae Martín, expert la rândul său în ”Chroma key”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 12 =

Close