Ungaria

Viktor Orban, mesaj ferm: Popoarele din Europa Centrală trebuie să fie aliate

Asculta informatia

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a declarat că ostilităţile de orice fel între popoarele care convieţuiesc în Europa Centrală sunt fără sens, iar acestea trebuie să fie aliate

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a declarat că ostilităţile de orice fel între popoarele care convieţuiesc în Europa Centrală sunt fără sens și că “garanţia supravieţuirii noastre, a tuturor, este să fim prieteni şi aliaţi”.

El a făcut aceste declarații luni, la Esztergom, cu ocazia aniversării a 20-a de la inaugurarea podului Mária Valéria peste Dunăre, care leagă Ungaria și Slovacia.

În discursul său, premierul Ungariei a subliniat că “la graniţa a două ţări care au avut de învăţat – atât individual, cât şi colectiv – o lecţie foarte serioasă în urma agresiunii ocupanţilor din secolul trecut, este uşor să realizezi că noi, slovacii şi maghiarii, nu suntem duşmani, ci împărtăşim aceeaşi soartă”.

Vecinii deştepţi nu se războiesc şi nu se duşmănesc, a mai spus Orbán.
Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că între două naţiuni care îşi respectă reciproc cultura, cooperarea este întotdeauna fructuoasă.

“Poţi fi în acelaşi timp un european şi un slovac mândru, la fel poţi fi în acelaşi timp un european şi un maghiar mândru”, a spus Viktor Orban.

Orbán spune despre țările din Europa Centrală că pot produce o creştere economică care să ajungă din urmă pe toată lumea, pot crea locuri de muncă pentru toată lumea, şi în acelaşi timp, “nu trebuie să renunţăm la modul nostru de viaţă, la noi înşine, la trecutul şi valorile noastre”.

În urmă cu douăzeci de ani, toate popoarele Europei Centrale erau – pe bună dreptate – optimiste, a mai spus Viktor Orban: “am crezut că adevăraţii ani de luptă s-au terminat, am crezut că ceea ce a fost mai greu a trecut”.

Citește și:  EXEMPLU PENTRU ROMANIA: Parlamentul ungar a aprobat legea care împiedică adopţiile de către cupluri de acelaşi sex

Dar, a continuat oficialul maghiar, „atmosfera de atunci s-a evaporat, iar noi a trebuit să ne dăm seama că în ceea ce priveşte propriul nostru viitor, nu ne putem baza pe bunăvoinţa unor factori externi, făcând trimitere la UE, și amintind că astăzi se întâmplă, tot mai des, ca central-europenii să nu fie priviţi drept nişte parteneri egali, ci ca state membre de mâna a doua”.

„Vor să ne facă să îi acceptăm pe cei cu care nu dorim să convieţuim, vor să ne forţeze să acceptăm lucruri care ne-ar restrânge oportunităţile economice, totodată vor să ne impună şi un mod de viaţă care contravine tuturor lucrurilor pe care noi le considerăm valoroase şi pe care dorim să le păstrăm”, a explicat premierul Ungariei.

Viktor Orbán a mai spus că popoarele şi statele din regiune pot avea succes numai în măsura în care cooperează. O Europă Centrală de succes este importantă doar pentru noi, astfel că oricine argumentează împotriva cooperării, vorbeşte împotriva propriilor interese, a explicat șeful guvernului de la Budapesta.

Potrivit lui Orban, V4 a construit o cooperare eficientă şi stabilă, reuşind să ofere răspunsuri comune la crizele civilizaţiei, și asta s-a văzut în timpul crizei financiare, în timpul crizei migraţiei şi a epidemiei de coronavirus.
Prim-ministrul Ungariei a declarat că la 20 de ani de la reconstrucţia podului între Ungaria și Slovacia, există o cooperare central-europeană care este mai strânsă ca niciodată.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 16 = 18

Close