Israel

VIDEO: Israelul a bombardat violent Gaza

Asculta informatia

Armata israeliană a afirmat marţi că a ucis 15 membri ai unor grupări armate palestiniene în Fâşia Gaza, asupra căreia Forţele aeriene israeliene au lansat 130 de lovituri de ripostă, în urma tirurilor de rachete lansate asupra statului evreu, relatează AFP, Reuters şi agenţia israeliană de presă TPS, potrivit agerpres.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a precizat că forţele israeliene au lovit „130 de ţinte militare aparţinând în principal mişcării Hamas” şi au ucis 15 membri ai Hamas şi ai Jihadului islamic, principalele mişcări islamiste din enclava palestiniană.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că este vorba de „faza iniţială a ripostei asupra unor ţinte militare din Gaza”. „Suntem pregătiţi pentru o escaladă. Nu ne vom opri până nu vom provoca ample daune Hamas. Este o chestiune de zile, nu de ore”, a adăugat el.

Potrivit armatei israeliene, 200 de rachete au fost lansate începând de luni asupra Israelului dinspre Gaza, peste 90% fiind interceptate de scutul antirachetă „Domul de fier”. Serviciile de salvare israeliene au indicat că mai multe persoane au fost rănite.

Autorităţile locale din Gaza au afirmat la rândul lor că loviturile israeliene au provocat 22 de morţi, inclusiv nouă copii.

Şcolile din sudul Israelului au rămas închise marţi, fiind aşteptate noi tiruri ale Hamas.

Schimbul de focuri are loc pe fondul violenţelor din Ierusalimul de est, unde luni circa 520 de palestinieni şi 32 de poliţişti israelieni au fost răniţi în ciocniri pe Esplanada Moscheilor – al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului – precum şi în alte zone.

Citește și:  Rabinul Adin Steinsaltz, figură marcantă a iudaismului, a încetat din viaţă la 83 de ani

Violenţele au coincis cu „Ziua Ierusalimului, care marchează în calendarul ebraic preluarea părţii de est – locuită de palestinieni – a Oraşului sfânt de către armata israeliană, în 1967.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat că actuala operaţiune se numeşte „Gardianul zidurilor”, posibil pentru că a fost lansată de Ziua Ierusalimului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4

Close