Brazilia

Victorii importante ale aliaţilor lui Bolsonaro în alegerile legislative din Brazilia

Asculta informatia

Candidaţii aliaţi ai preşedintelui Jair Bolsonaro au obţinut victorii importante la alegerile legislative şi pentru funcţiile de guvernator, desfăşurate duminică în paralel cu scrutinul prezidenţial în Brazilia, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Bolsonarismul poate sărbători’, a scris analista Miriam Leitao în cronica sa din cotidianul O Globo.

La alegerile prezidenţiale, Luiz Inacio Lula da Silva, ex-preşedinte şi un simbol al stângii braziliene, a câştigat 48% din voturi în faţa lui Bolsonaro (extremă dreapta), care a obţinut un rezultat mai bun (43%) decât se anticipa, ecartul dintre ei fiind de circa 6 milioane de voturi, potrivit rezultatelor oficiale cvasidefinitive.

‘Pot să vă spun că vom câştiga aceste alegeri. Este doar o prelungire’, le-a spus Lula susţinătorilor săi duminică seara, totuşi vizibil dezamăgit de rezultat, după ce sondajele îi dădeau un avans de 14 puncte în intenţiile de vot (50% la 36%).

El a promis ‘mai multe deplasări şi alte întâlniri’ cu alegătorii pentru a câştiga un al treilea mandat la 30 octombrie.

Brazilienii au fost chemaţi să aleagă, pe lângă preşedintele şi vicepreşedintele ţării, guvernatorii celor 27 de state ale federaţiei, noua componenţă a Camerei Deputaţilor (513 mandate) şi o treime din cei 81 de senatori, precum şi adunările legislative ale statelor.

Potrivit analiştilor, Partidul Liberal (PL) al lui Bolsonaro este pe cale de a câştiga cel mai mare număr de mandate în Camera Deputaţilor.

La Senat, candidaţii PL şi grupurile aliate au câştigat cel puţin 14 din cele 27 de mandate aflate în joc.

Citește și:  Jair Bolsonaro a autorizat tranziţia, asigură şeful său de cabinet

Printre noii membri ai Congresului figurează doi foşti miniştri foarte controversaţi ai lui Bolsonaro: Ricardo Salles, ex-ministru al mediului, care a plecat din guvern din cauza unor suspiciuni de corupţie, şi Eduardo Pazuello, criticat pentru modul în care a gestionat, ca ministru al sănătăţii, răspunsul la epidemia de COVID-19, care în Brazilia a făcut aproape 700.000 de morţi.

Lista aliaţilor lui Bolsonaro în Senat îi cuprinde şi pe fostul jucător de fotbal Romario (reales) şi pe Marcos Ponte, fost astronaut şi ex-ministru al ştiinţelor, care l-a învins pe aliatul lui Lula, Marcio Franca, favorit în sondaje.

Alţi trei foşti miniştri, ultra-conservatorii Damares Alves, Tereza Cristina şi Rogerio Marino, precum şi actualul vicepreşedinte au fost de asemenea aleşi în Senat, cameră ce urmează să confirme în 2023 doi judecători la Curtea Supremă.

Îşi mai fac intrarea în Senat fostul judecător şi ministru Sergio Moro şi fostul procuror Dalton Dellagnol. Cei doi mari rivali ai lui Lula au fost personaje cheie în procesul ‘Lava Jato’, care a vizat un amplu sistem de corupţie în interiorul companiei publice Petrobras. Lula a executat 19 luni de închisoare, dar sentinţa a fost anulată pentru vicii de procedură.

Brazilienii i-au ales duminică şi pe guvernatorii celor 27 de state (inclusiv districtul federal Brasilia).

Candidatul PL, Claudio Castro, a fost ales guvernator la Rio de Janeiro. Însă cea mai mare surpriză s-s produs la Sao Paulo, cel mai populat şi mai bogat stat brazilian, unde primul tur a fost câştigat de Tarcisio Freitas, fost ministru al infrastructurii, plasat al doilea în sondaje.

Citește și:  Jair Bolsonaro crește spectaculos în sondaje

Freitas (PL) l-a devansat pe Fernando Haddad, aliat al lui Lula şi fost primar al Sao Paulo, învins de Bolsonaro la prezidenţialele din 2018. Freitas şi Haddad îşi vor disputa postul de guvernator într-un al doilea tur de scrutin la 30 octombrie.

În urma alegerilor de duminică îşi vor face prezenţa în Cameră şi primii trei deputaţi transgender, Erika Hilton, Duda Salabert şi Robeyoncé Lima.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close