Europa

Vehiculele electrice fabricate în China reprezintă cel mai mare risc pentru producătorii auto din Europa

Asculta informatia

Vehiculele electrice (EV) fabricate în China reprezintă cel mai mare risc pentru producătorii auto din Europa şi până în 2030 i-ar putea costa şapte miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari) pe an în profituri pierdute, dacă autorităţile nu iau măsuri, se arată într-un raport publicat marţi de Allianz Trade, subsidiară a companiei germane de asigurări Allianz, transmite Reuters, potrivit agerpres

Conform raportului, autorităţile trebuie să facă faţă provocării prin tarife reciproce la maşinile importate din China, să facă mai mult pentru dezvoltarea tehnologiilor şi materialelor necesare producerii de baterii pentru vehicule electrice, şi de asemenea să permită producătorilor auto chinezi să fabrice maşini în Europa.

Producătorii auto din Europa se confruntă cu o dublă ameninţare: perspectiva scăderii vânzărilor propriilor lor vehicule în China, unde producătorii locali de EV îşi sporesc cota de piaţă, şi majorarea importurilor EV din China, fabricate atât de companiile chineze, cât şi de cele occidentale.

Producătorii auto globali vor să-şi redreseze vânzările în China, cea mai mare piaţă auto din lume. Piaţa chineză, aglomerată cu peste 90 de modele, devine şi mai strânsă, cel puţin 20 de noi modele, atât ale brandurilor din China cât şi din străinătate fiind lansate în aprilie, ceea ce afectează marjele de profit şi preţurile pe piaţa internă şi stimulează exporturile, apreciază analiştii şi directorii din industria auto.

Aceste evoluţii pun presiune pe producătorii SUV-uri electrice din China să exporte mai multe vehicule spre Europa.

Importurile de maşini electrice din China ar putea costa PIB-ul Uniunii Europene peste 24 miliarde de euro în 2030, sau 0,15% din PIB-ul blocului comunitar. Dar „economiile dependente de sectorul auto – Germania, Slovacia şi Cehia s-ar putea confrunta cu pierderi chiar mai mari” – între 0,3% şi 0,4% din PIB, avertizează Allianz Trade.

Citește și:  Lituania a început ridicarea unei bariere de 550 km din sârmă ghimpată la frontiera cu Belarus

„Miza este mare pentru industria auto din Europa: patru din cele cinci maşini vândute pe piaţa europeană sunt asamblate local. Europa are de asemenea exporturi ridicate pe segmentul auto, comerţul cu maşini generând excedent comercial între 70 şi 110 miliarde de euro pentru economia europeană în fiecare an din ultimul deceniu”, se arată în raport.

Conform acestuia, programul de investiţii din SUA (Inflation Reduction Act, IRA) a făcut din Europa o ţintă pentru exporturile Chinei.

Deşi comparativ Europa rămâne deschisă la importurile de maşinile electrice (Tesla fiind responsabilă pentru 20% din vânzările de vehicule complet electrice pe piaţa europeană), Statele Unite sunt o piaţă mult mai dificilă pentru vehiculele din China, din cauza IRA”, conform Allianz Trade.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1

Close