TEHNOLOGIEUcraina

Informații de ultim moment despre Starlink. Cât vor continua să funcţioneze sateliții în Ucraina

Vicepremierul și ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat că terminalele de satelit Starlink funcționează și vor continua să funcționeze în Ucraina, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, peluată de news.ro.

“Terminalele Starlink au funcționat și vor continua să funcționeze. Nu vă faceți griji”, a scris Mihailo Fedorov pe Telegram. Anterior, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale a Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina va găsi o soluție pentru ca Starlink să continue să funcționeze și se așteaptă ca această companie să asigure o conexiune stabilă până la sfârșitul negocierilor.

Elon Musk, proprietarul companiei SpaceX care a construit reţeaua de sateliţi Starlink, a declarat vineri că SpaceX nu poate finanța “pe termen nedefinit” serviciul de internet Starlink în Ucraina, după ce au apărut informaţii conform cărora firma SpaceX ar fi cerut Pentagonului să plătească pentru aceste donații.

Context

Sugestia SpaceX că va înceta să finanțeze Starlink vine, de asemenea, pe fondul creșterii îngrijorării în Ucraina cu privire la loialitatea lui Musk. Musk a postat recent pe Twitter un plan de pace controversat care ar face ca Ucraina să renunțe la Crimeea și la controlul asupra regiunilor estice Luhansk și Donețk.

După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a întrebat de partea cui este Musk, acesta a răspuns că “susține în continuare foarte mult Ucraina”, dar se teme de o “escaladare masivă”.

Musk a susținut, de asemenea, în privat, luna trecută, că Ucraina nu dorește negocieri de pace în acest moment și că, dacă ar fi fost de acord cu planul său, “Rusia ar fi acceptat acești termeni”, potrivit unei persoane care i-a auzit.

Citește și:  Rusia afirmă că Ucraina își bombardează proprii civili în Herson

“Ucraina știe că guvernul său actual și eforturile sale de război depind în totalitate de Starlink”, a declarat persoana care cunoaște discuțiile. “Decizia de a menține Starlink în funcțiune sau nu se află în întregime în mâinile unui singur om. Acesta este Elon Musk. El nu a fost ales, nimeni nu a decis să îi dea această putere. O are datorită tehnologiei și companiei pe care a construit-o”.

Marți, Musk a negat un raport potrivit căruia ar fi vorbit direct cu Putin despre Ucraina. Joi, când un ministru ucrainean a scris pe Twitter că Starlink este esențial pentru infrastructura Ucrainei, Musk a răspuns: “Cu mare plăcere. Mă bucur să sprijin Ucraina”.

Potrivit cifrelor SpaceX împărtășite cu Pentagonul, aproximativ 85% din cele 20.000 de terminale din Ucraina au fost plătite – sau parțial plătite – de țări precum SUA și Polonia sau de alte entități. Aceste entități au plătit, de asemenea, aproximativ 30% din conectivitatea la internet, care, potrivit SpaceX, costă 4.500 de dolari în fiecare lună pe unitate pentru cel mai avansat serviciu. În weekend, Musk a scris pe Twitter că există aproximativ 25.000 de terminale în Ucraina.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close