RusiaSanatate

Vaccinul rusesc Sputnik-V declanseaza o reactie imunitară

Un studiu preliminar aparut vineri in revista medicala The Lancet arata ca vaccinul Sputnik-V, aflat in curs de dezvoltare in Rusia impotriva noului coronavirus, a declansat o reactie imunitara in randul tuturor voluntarilor care au participat la studii clinice in faze incipiente si nu a cauzat efecte indezirabile grave, fapt afirmat in urma cu o luna si de guvernul rus, care nu publicase insa datele aferente acestor cercetari, informeaza AFP si Reuters.

Aceste rezultate nu dovedesc deocamdata ca vaccinul rusesc asigura o protectie eficienta impotriva infectarii cu noul coronavirus, aspect ce va trebui sa fie demonstrat prin studii mai ample, au subliniat expertii in medicina.

Pe 11 august, autoritatile ruse au anuntat intrarea vaccinului lor potential in faza 3 – care este si ultima – a studiilor clinice si intentia lor de a il omologa inca din luna septembrie, fara sa mai astepte rezultatele furnizate de faza finala a acestor teste, care sunt realizate „pe mai multe mii de persoane”.

Dupa anuntul din luna august, mai multi cercetatori si anumite tari, precum Germania, au exprimat dubii legate de eficienta si siguranta vaccinului rusesc, in special din cauza absentei datelor publice referitoare la testele realizate. Expertii occidentali au avertizat impotriva folosirii vaccinului din Rusia pana cand toate testele si etapele internationale de certificare nu vor fi indeplinite.

Insa, dupa ce rezultatele primelor teste au fost publicate vineri pentru prima data intr-o revista stiintifica prestigioasa si dupa ce studiul de faza 3 a debutat saptamana trecuta in Rusia pe un esantion de 40.000 de persoane, un oficial de rang inalt din administratia rusa a spus ca tara lui a reusit sa demonteze astfel criticile venite din strainatate.

Citește și:  O nouă formă de reacţie adversă la administrarea primului vaccin anti-COVID
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close