Africa

Vaccinul Johnson & Johnson retras din AFRICA DE SUD

Asculta informatia

Africa de Sud, care se confruntă cu un al treilea val al pandemiei de Covid-19, a anunţat duminică că retrage două milioane de vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) din cauza „unei probleme neconforme” la fabricarea în Statele Unite, scrie AFP, potrivit news.ro .   

Agenţia sud-africană a medicamentului (Saphra) a indicat într-un comunicat că „a luat decizia de a nu distribui vaccinuri produse care provin din loturi ce conţin compuşi medicamentoşi neconformi”.

Autorităţile americane au anunţat vineri că „mai multe loturi”, adică milioane de doze, fabricate la Baltimore şi a căror producţie a fost stopată acum câteva săptămâni, vor fi aruncate. Teste au arătat că unele componente ale vaccinului britanic de la AstraZeneca, fabricate în aceeaşi uzină, au fost amestecate din greşeală formulei de la J&J.

Ministrul sud-african al Sănătăţii, Mmamoloko Kubayi-Ngubane, care a recunoscut „un pas înapoi în programul de vaccinare”, a precizat sâmbătă că loturile cu probleme sunt în prezent stocate într-un laborator de înaltă tehnologie din Port Elizabeth (sud).

Africa de Sud militează pentru o suspendare temporară a brevetelor pe vaccinurile Anti-Covid, pentru a permite fiecărei ţări să producă versiuni generice cu costuri reduse.

„Dacă vrem să salvăm vieţi şi să încheiem cu pandemia, trebuie să dezvoltăm şi să diversificăm fabricaţia”, a spus sâmbătă preşedintele Cyril Ramaphosa la summitul G7 din Anglia.

Africa de Sud se bazează pe livrarea a 31 de milioane de doze de vaccin de la J&J pentru a-şi imuniza populaţia de 59 de milioane. Ţara a reuşit să obţină 30 de milioane de doze de la Pfizer, dar acest vaccin în două injecţii necesită păstrarea la temperaturi foarte scăzute.

Citește și:  Asistentă medicală investigată după ce a injectat şase persoane cu soluţie salină în loc de vaccin Pfizer

O nouă livrare de 300.000 de vaccinuri de la J&J „aprobată” trebuie să sosească marţi, au afirmat autorităţile sud-africane.

Guvernul a suspendat deja temporar vaccinul în aprilie, după cazuri de cheaguri de sânge în Statele Unite. În februarie, a renunţat şi la 1,5 milioane de doze de la AstraZeneca, după îndoieli privind eficienţa sa contra variantei locale Beta.

În întârziere faţă de restul lumii, Africa de Sud nu a vaccinat decât 1% din populaţia sa. Ţara africană cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud numără peste 1,7 milioane de cazuri, din care aproape 58.000 decese. Mai mult de 9.300 de noi infectări au fost recenzate în ultimele 24 de ore.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + = 15

Close