Europa

BigPharma sfidează UE. Achizițiile de vaccinuri: directorul Pfizer refuză să depună mărturie în fața Parlamentului European

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a refuzat din nou să depună mărturie în fața comisiei speciale Covid-19 a Parlamentului European, care anchetează modul în care s-a făcut achiziția de vaccinuri pentru blocul comunitar de la gigantul BigPharma,potrivit siteului national.ro

„De la audierea din octombrie, nu mai avem alte informații pe care să le împărtășim cu comisia, așa că refuzăm respectuos invitația de a reveni din nou asupra acestor probleme”, se arată într-o scrisoare a lui Albert Bourla, datată 2 decembrie.

Big Pharma sfidează Bruxelles-ul

Bourla a renunțat anterior la o întâlnire pentru a depune mărturie în fața comisiei, în octombrie, în cadrul căreia care se aștepta să fie confruntat cu întrebări dificile privind modul în care au fost încheiate acordurile secrete privind vaccinurile anti-Covid-19.

Această decizie a fost luată în urma unui raport de audit privind strategia UE de achiziționare a vaccinurilor, care a ridicat noi întrebări cu privire la contactele dintre directorul general al Pfizer și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au precedat un contract de vaccinuri în valoare de mai multe miliarde de euro, scrie Politico.

La 14 octombrie, Parchetul European a confirmat că are în desfășurare o anchetă privind achizițiile de vaccinuri de către UE, dar nu a precizat încă cine este investigat sau care dintre contractele de vaccinare ale UE sunt analizate.

La audierea din 10 octombrie, președintele Pfizer pentru piețele internaționale dezvoltate, Janine Small, s-a confruntat cu întrebări repetate din partea comisiei privind absența lui Bourla, una dintre acestea fiind chiar înregistrată pe laptopurile unor eurodeputați.

Small a răspuns, de asemenea, la întrebări privind negocierile contractelor de vaccinare și vaccinurile în sine, inclusiv una din partea europarlamentarului olandez Robert Roos (grupul ECR), care a întrebat dacă vaccinul a fost testat pentru capacitatea sa de a preveni transmiterea, înainte de a intra pe piață.

Citește și:  În UE s-au cheltuit miliarde de euro pe milioane de măşti defecte, niciun răspuns

La 28 octombrie, comisia Covid-19 i-a adresat o a doua invitație lui Bourla.

„Comisia a considerat că, în timpul audierii anterioare cu reprezentanții industriei farmaceutice, în care Pfizer a fost reprezentată de dna Janine Small, au rămas fără răspuns întrebări importante privind acordurile de achiziție în avans dintre Uniunea Europeană și Pfizer, care intră în responsabilitatea directorului general și la care numai acesta are autoritatea de răspunde”, a declarat, luni, președintele comisiei, Kathleen Van Brempt (Grupul S&D).

„În calitate de președinte al comisiei, regret profund refuzul doctorului Bourla de a discuta această chestiune cu membrii Parlamentului European”, a spus ea. „În calitate de colegiuitor al bugetului european, Parlamentul are dreptul de a obține transparență totală cu privire la modalitățile acestor cheltuieli și la negocierile preliminare care au condus la acestea”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close