America

Unsprezece senatori republicani refuză să certifice victoria lui Biden

Unsprezece senatori republicani au anunţat sâmbătă că se vor opune certificării de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidenţiale săptămâna viitoare, o ultimă tentativă care ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va împiedica, comentează AFP, si agerpres.

Până în prezent doar un singur senator, Josh Hawley, îşi exprimase intenţia de a contesta victoria democratului miercuri, un demers neobişnuit care riscă să expună liniile de fractură în cadrul Partidului Republican.

„Congresul va trebuie să numească imediat o comisie electorală, cu deplină autoritate pentru a ancheta” posibile „fraude electorale”, au afirmat într-un comunicat cei 11 aleşi din camera superioară, făcându-se ecoul alegaţiilor nefondate exprimate de două luni de Donald Trump.

Această comisie va trebui „să efectueze un audit de urgenţă de 10 zile asupra rezultatelor alegerilor în statele” în care cei doi candidaţi erau aproape la egalitate de voturi, au cerut aceşti aleşi, conduşi de influentul senator de Texas, Ted Cruz. Dacă acest audit nu are loc, „vom vota în 6 ianuarie pentru respingerea electorilor în statele disputate”, au adăugat ei.

În SUA, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar colegiul electoral a validat în 14 decembrie victoria lui Joe Biden, cu 306 mari electori faţă de 232 pentru Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul trebuie să se reunească miercuri pentru a certifica aceste rezultate, procedura care constituie de obicei o simplă formalitate.

Dar preşedintele aflat la final de mandat refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea şi a cerut susţinătorilor săi să se adune la Washington în acea zi.

În Camera Reprezentanţilor, dominată de o majoritate democrată, peste 100 dintre aleşii republicani intenţionează să voteze împotriva certificării, potrivit CNN.

Citește și:  Joe Biden, decizie care naște controverse: transexualii pot face parte din armata SUA

Dar în Camera Reprezentanţilor ca şi în Senat nu sunt destule voturi pentru ca demersul lor să-şi atingă ţinta.

„Nu suntem naivi. Ne aşteptăm ca majoritatea, dacă nu toţi democraţii şi poate câţiva republicani, să voteze altfel”, au recunoscut cei 11 senatori în comunicatul lor.

Donald Trump a cerut cu regularitate aleşilor republicani să-l susţină în cruciada sa de a contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Această iniţiativă a eşuat total în tribunale: un nou recurs în justiţie, efectuat de alesul republican Louie Gohmert, a fost respins vineri în Texas în absenţa unor elemente suficiente.

Sesizarea sa urmărea să demonstreze că vicepreşedintele Mike Pence, care va prezida reuniunea Congresului din 6 ianuarie, poate să declare el însuşi invalidarea rezultatelor în anumite state.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close