Europa

Uniunea Europeana pregăteşte o serie de sancţiuni împotriva Belarusului

Asculta informatia

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană vor aduce joi în discuţie impunerea de sancţiuni asupra unor sectoare economice din Belarus, în urma incidentului de duminică în care un avion a fost forţat să aterizeze la Minsk pentru reţinerea unui jurnalist disident, a afirmat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Deturnarea avionului şi arestarea a doi pasageri sunt complet inacceptabile şi vom începe să discutăm implementarea de sancţiuni economice şi sectoriale, a declarat presei diplomatul UE, înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai celor 27 de la Lisabona.

Josep Borrell a adăugat că o nouă rundă de sancţiuni vizând responsabili din Belarus se află într-un stadiu avansat, dar nu a dat mai multe detalii în această privinţă.

Problema adoptării de noi sancţiuni împotriva autorităţilor belaruse a fost abordată şi în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European desfăşurate luni şi marţi la Bruxelles. Liderii europeni au condamnat „ferm” acţiunile de deturnare a zborului Ryanair la Minsk şi reţinerea de către autorităţile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevici şi a partenerei acestuia, cerând eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancţiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum şi adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spaţiul aerian al UE şi a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană.

Citește și:  AMERICA impun sancţiuni Belarusului, în coordonare cu europenii
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 89 = 91

Close