Uniunea Europeana cere Chinei să o elibereze pe Zhang Zhan – Europa News
AsiaEuropa

Uniunea Europeana cere Chinei să o elibereze pe Zhang Zhan

Uniunea Europeană a cerut marţi Chinei să o elibereze ‘imediat’ pe ‘jurnalista cetăţeană’ Zhang Zhan (foto), condamnată la 4 ani de detenţie după ce a relatat despre epidemie, un apel ce vine în contextul în care un important acord UE-China privind investiţiile este aproape de a fi finalizat, transmite AFP.

‘UE cere eliberarea imediată a dnei Zhang Zhan’, precum şi a apărătorilor drepturilor omului şi personalităţilor ţinute în detenţie în China pentru că au raportat informaţii ‘de interes public’, arată într-un comunicat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

‘Restricţiile la libertatea de exprimare, de acces la informare, intimidarea şi supravegherea unor jurnalişti, cum sunt detenţiile, procesele şi condamnările unor apărători ai drepturilor omului, avocaţi şi intelectuali în China nu încetează să crească şi rămân o sursă de mare preocupare’, adaugă comunicatul.

Apelul intervine în contextul în care Uniunea Europeană şi China par pe punctul de a încheia, după şapte ani de negocieri, un ambiţios acord de protejare reciprocă a investiţiilor, în pofida acuzaţiilor de muncă forţată aduse Beijingului.

Zhang Zhan a mers în februarie la Wuhan, în plină epidemie de COVID-19, de unde a difuzat pe internet reportaje, mai ales despre situaţia haotică din spitale.

A fost arestată în mai, fiind acuzată de ‘provocare de tulburări’ şi de difuzare de informaţii false, şi condamnată luni la 4 ani de închisoare de un tribunal din Shanghai.

‘Din surse credibile, dna Zhang a fost supusă torturii şi relelor tratamente în timpul detenţiei sale, iar starea de sănătate i s-a deteriorat grav. Este crucial ca ea să primească asistenţă medicală adecvată’, a subliniat purtătorul de cuvânt european.

Citește și:  Protestatarii au blocat capitala Sofia cu câteva ore înainte de o demonstraţie de amploare

UE mai cere şi eliberarea imediată a avocatului Yu Wensheng, a cărui condamnare la 4 ani de detenţie a fost confirmată în apel la mijlocul lunii.

Apelul mai vizează punerea în libertate a avocaţilor Li Yuhan şi Gao Zhisheng, a disidenţilor Huang Qi şi Wu Gan, a activistului Ge Jueping (arestat în 2016 cu ocazia G20 în China), a scriitorului şi militantului Qin Yongmin, a activistului în favoarea limbii tibetane Tashi Wangchuk, a apărătorului pentru drepturile omului Liu Feiyue, precum şi a intelectualului uigur Ilham Tohti.

Tohti, condamnat la închisoare pe viaţă pentru ‘separatism’, a fost în 2019 laureat al premiului Saharov pentru drepturile omului, acordat de Parlamentul European.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close