Europa

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a sancţiona oficiali iranieni implicaţi în reprimarea protestelor

Asculta informatia

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a sancţiona oficiali iranieni ca reacţie la reprimarea protestelor izbucnite la reacţie la moartea unei tinere după ce s-a aflat în detenţie, afirmă ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, potrivit agenţiei Reuters, scrie agerpres

„Acţiuni ale Franţei în cadrul Uniunii Europene în sensul sancţionării celor responsabili de reprimarea protestelor”, a afirmat ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, precizând că Bruxellesul analizează posibilitatea de a impune restricţii de călătorie şi a bloca activele unor oficiali iranieni.

Aproximativ 90 de oficiali iranieni sunt vizaţi deja de sancţiuni ale Uniunii Europene, în urma unor decizii aplicate în ultimii ani din cauza încălcării drepturilor omului.

Proteste violente se desfăşoară în Iran de trei săptămâni, ca reacţie la moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce ar fi suferit violenţe în timp ce era deţinută de Poliţia moravurilor, un organism care verifică dacă vestimentaţia este conformă cu regulile islamice stricte din Iran. Autorităţile de la Teheran afirmă că femeia a suferit un atac de cord, fără să fi fost torturată, şi susţin că protestele, izbucnite iniţial în orăşelul kurd Saqez, sunt întreţinute de grupuri disidente şi de alte ţări. Manifestaţiile s-au extins în contextul situaţiei politice şi sociale dificile din Iran.

Potrivit datelor oficiale, bilanţul protestelor violente din Iran este de 41 de morţi, demonstranţi şi agenţi ai forţelor de ordine. Peste 1.200 de manifestanţi au fost arestaţi. O organizaţie locală pentru drepturile omului a raportat moartea a aproximativ 100 de protestatari.

Citește și:  KABUL: Talibanii au reacţionat VIOLENT la un protest al femeilor afgane
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − 59 =

Close