Religie

Papa Francisc începe marea reformă a Bisericii Catolice: femeile primesc un rol activ în structura ierarhică + alte decizii

O nouă reformă constituţională intră în vigoare la Vatican duminică, 5 iunie, după ce papa Francisc a reorganizat departamentele şi structura de conducere a Bisericii Catolice, informează DPA, relatează Agerpres.

Observatorii au văzut în acest document, intitulat “Praedicate Evangelium”, o dorinţă clară a papei Francisc, în vârstă de 85 de ani, de a reforma Biserica Catolică.

Printre alte măsuri, noua Constituţie le va permite laicilor, inclusiv femeilor, să conducă dicastere – departamente care funcţionează ca ministere în structura de guvernare a Vaticanului -, precum şi înalte oficii ale Curiei romane, care reprezintă Guvernul Vaticanului. În trecut, astfel de funcţii erau rezervate doar cardinalilor şi arhiepiscopilor şi, deci, erau atribuite exclusiv unor bărbaţi. De asemenea, prin noul document, papa Francisc a plasat Curia romană în slujba episcopilor catolici din lumea întreagă.

În acest document cu 50 de pagini şi 250 de paragrafe, liderul de la Vatican a vorbit despre “o descentralizare sănătoasă” şi despre atribuirea competenţelor către “păstorii Bisericii”.

Schimbările constituţionale au fost anunţate pe 19 martie 2022, însă erau aşteptate de mai multă vreme. Un consiliu special a lucrat timp de mai mulţi ani la redactarea acestui document.

Noua Constituţie de la Vatican înlocuieşte ordinul apostolic “Pastor Bonus” emis de fostul papă Ioan Paul al II-lea în 1988 şi care a rămas în vigoare până duminică.

Papa Francisc a reorganizat totodată consiliile, congregaţiile şi dicasterele, unificând totodată denumirile acestora. Toate vor intra de acum în categoria dicasterelor.

Cel mai important este Dicasterul pentru Evanghelizare, prezidat chiar de papa Francisc şi care ilustrează dorinţa suveranului pontif de a pune un accent mai mare pe propovăduirea credinţei. De asemenea, liderul de la Vatican a ridicat la rang de dicaster Biroul Milosteniei Papale, care acordă sprijin persoanelor aflate în situaţii materiale precare.

Citește și:  Curtea Supremă a SUA condamnă restricțiile Covid pentru biserici
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close