Ungaria

Ungaria se pregătește să revină la normalitate

Asculta informatia

Ungaria va atinge o rată de vaccinare de 40% până la mijlocul săptămânii viitoare, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul public de radio, în timp ce peste o treime din populaţie a primit deja cel puţin o doză de vaccin, bornă care ar permite reluarea unei game mai extinse de activităţi în sectorul serviciilor, potrivit Reuters, AFP și agerpres.

În ultimele săptămâni, Ungaria s-a confruntat cu un puternic val al epidemiei de coronavirus, raportând 26.000 de decese asociate COVID-19 până în prezent, unul dintre cele mai grave bilanţuri la nivel mondial raportate la populaţie, situându-se la acelaşi nivel cu Republica Cehă.

Guvernul a supus atenţiei parlamentului săptămâna aceasta o lege pentru a prelungi până în septembrie starea de urgenţă actuală, care îi permite să conducă ţara prin decret.

Orban, pe care îl aşteaptă o cursă electorală pentru alegerile legislative din primăvară, încearcă să găsească un punct de echilibru între eforturile de luptă împotriva epidemiei şi apelurile în creştere privind redeschiderea economiei şi evitarea unui al doilea an consecutiv de recesiune profundă.

Pragul de „3,5 milioane” de persoane vaccinate în această ţară de 9,8 milioane de locuitori a fost depăşit, „deci începând de sâmbătă restaurantele ar putea primi din nou clienţi în exterior”, a declarat Viktor Orban, în cadrul interviului său săptămânal, adăugând că aşteaptă cu nerăbdare să savureze prima sa bere la o terasă din noiembrie.

Urmează apoi redeschiderea hotelurilor, teatrelor, sălilor de sport, băilor publice şi sălilor din interiorul restaurantelor, imediat ce se va atinge numărul de 4 milioane de persoane vaccinate, probabil la jumătatea săptămânii viitoare.

Citește și:  Ungaria NU va susţine sancţiunile împotriva petrolului şi gazelor ruseşti

„La patru milioane de oameni vaccinaţi, şi cred că se va ajunge la aceasta miercuri sau joi, vom deschide o gamă largă de servicii pentru cei care au certificate de imunitate”, a spus premierul ungar, reiterând că va fi nevoie de un „certificat de imunitate” pentru a beneficia de reluarea serviciilor. „Sună a viaţă normală!”, consideră premierul ungar.

Numărul persoanelor spitalizate şi a celor aflate sub ventilaţie mecanică au scăzut în raport cu vârfurile atinse în aprilie, pe măsură ce Ungaria a pus în aplicare cel mai rapid program de vaccinare în Europa.

Ungaria înregistrează în prezent una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare în Uniunea Europeană, fiind şi singura ţară membră care utilizează vaccinurile rusesc Sputnik V şi chinez Sinopharfm, chiar dacă aceste seruri nu au fost încă aprobate de autoritatea de reglementare europeană.

Cu livrări masive de doze de vaccin din China şi Rusia, precum şi cu stocuri de vaccinuri occidentale în creştere, Ungaria va putea în curând să imunizeze persoanele sub 18 ani şi cetăţeni ai săi care locuiesc în ţări străine.

Ungaria a fost criticată pentru că a optat să utilizeze vaccinuri din ţări din Est înainte ca aceste seruri să fi fost aprobate de Uniunea Europeană, lucru pe care a avut dreptul să-l facă, iar Orban a spus că numărul persoanelor imunizate justifică decizia luată în acest sens de Budapesta. „Nu-mi pasă dacă o pisică este neagră sau albă”, a spus el. „Vreau doar ca ea să prindă şoareci”.

Dată fiind situaţia epidemică în continuare considerată critică, numeroase voci, mai ales din rândurile opoziţiei şi ale medicilor, se pronunţă împotriva relaxării restricţiilor, considerând-o prematură.

Citește și:  Ungaria începe RELAXAREA restricţiilor

În Slovenia vecină, relaxarea măsurilor de restricţie se accelerează de asemenea: cinematografele şi teatrele, închise de peste şase luni, se redeschid în această vineri, dar vor trebui să se supună unor reguli sanitare stricte, în timp ce hotelurile cu mai puţin de 30 de camere se vor redeschide de luni.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 + = 88

Close