Ungaria

UNGARIA RESPINGE LEGEA EUROPEANĂ REFERITOARE LA MASS-MEDIA: NU AM LUPTAT ÎMPOTRIVA COMUNIŞTILOR PENTRU CA BRUXELLES-UL SĂ CONTROLEZE PRESA

Asculta informatia

Sub pretextul protejării libertății presei, Parlamentul European a anunțat că înăsprește normele ca să protejeze jurnaliștii și organizațiile de presă.

Printre altele, eurodeputații solicită să se creeze un mecanism de gestionare a deciziilor de eliminare a conținuturilor, pentru a se „asigura că că deciziile de moderare a conținutului luate de platformele online foarte mari nu afectează negativ libertatea mass-mediei.”

Astfel, platformele ar trebui să proceseze mai întâi declarațiile pentru a face o distincție între mass-media independentă și sursele neindependente. Apoi, entitățile mass-media ar trebui informate despre intenția platformei de a le șterge conținutul sau de a-l restricționa. Ele ar trebui să beneficieze de o perioadă de grație de 24 de ore pentru a reacționa.

Dacă, după această perioadă, platforma consideră în continuare că respectivul conținut media nu respectă termenii și condițiile sale, acestea pot șterge, restricționa sau trimite cazului către autoritățile naționale de reglementare pentru a lua decizia finală fără întârziere. Mai mult, PE dorește să se înființeze Comitetul european pentru servicii mass-media, un nou organism al UE.

Deputații pledează și pentru înființarea unui „grup de experți”, care să reprezinte sectorul mass-mediei și societatea civilă. VIKTOR ORBAN: NU AM LUPTAT ÎMPOTRIVA COMUNIŞTILOR PENTRU A AJUNGE ÎN 1984! Premierul ungar, Viktor Orban, a criticat în termeni duri Legea europeană privind libertatea presei, considerând că este o lege care creează o „lume orwelliană” în care Bruxellesul urmăreşte de fapt să „pună sub control” presa, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Citește și:  Ungaria îşi poate garanta securitatea energetică doar cu ajutorul tehnologiei nucleare

„Nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984”, a comentat Viktor Orban pe X (fosta Twitter), făcând aluzie la romanul distopic scris de George Orwell. În realitate, subliniază Viktor Orban, prin această lege, Bruxelles-ul vrea să controleze mass-media. Sursa: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20230929IPR06111/pe-inaspreste-normele-ca-sa-protejeze-jurnalistii-si-organizatiile-de-presa

Articole similare

Leave a Reply

Close