Ungaria

UNGARIA: Orban cere evaluarea rapidă a vaccinului chinezesc

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi-a exprimat vineri speranţa, la postul public de radio, că autorităţile sanitare din ţară vor da „un răspuns clar” în câteva zile despre posibilitatea ca un vaccin anti-coronavirus dezvoltat de China să poată fi folosit pentru a începe vaccinarea în masă, relatează vineri Reuters, si agerpres.

Capacitatea Ungariei de vaccinare depăşeşte cu mult cantitatea de vaccinuri disponibile, a spus Orban, citat de MTI. „Motivul pentru care nu ne putem mişca mai repede cu vaccinarea populaţiei nu este acela că sistemul de sănătate ungar este incapabil să vaccineze în masă oamenii, ci penuria de vaccinuri”, a insistat premierul ungar, care a remarcat că, în timp ce Ungaria a vaccinat până acum 105.728 de oameni, în Regatul Unit post-Brexit aproape 4% din populaţie a fost vaccinată.

„Rata de vaccinare în UE este sub 1% din cauza faptului că aici nu există suficiente vaccinuri. Acum, în vremuri tulburi, sarcina este să obţinem un vaccin, în loc să arătăm cu degetul spre Bruxelles”, a adăugat Orban, susţinând că Ungaria se află în postura de a obţine un vaccin chinezesc în cantităţi mari, dar că mai întâi autorităţile sanitare trebuie să-l aprobe.

Dornic să accelereze campania de vaccinare pentru a ridica restricţiile care afectează economia, guvernul de la Budapesta a anunţat joi că a ajuns la un acord cu Sinopharm pentru achiziţionarea vaccinului produs de compania chineză, ultima „ieşire din rând” faţă de Bruxelles, care descurajează ţările membre ale UE să încheie acorduri bilaterale pentru achiziţia de vaccinuri.

Dacă autorităţile de la Budapesta îşi vor da acordul, Ungaria ar deveni prima ţară din Uniunea Europeană care ar accepta un vaccin chinezesc. 

Citește și:  „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close