EuropaUngaria

Ungaria nu va mai contribui la finanțarea pentru transferurile de arme către Ucraina până când OTP Bank va fi eliminată de pe lista „sponsorilor de război”

Ungaria nu va mai contribui la vreo finanțare suplimentară a UE pentru transferurile de arme către Ucraina până când Kievul nu va elimina OTP de pe lista sponsorilor internaționali ai războiului, a declarat marți ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, informează Rmx.news.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe și Comerț al Ungariei, Szijjártó a declarat, într-o conferință de presă, că includerea de către autoritățile ucrainene a celei mai mari bănci maghiare, unde aproximativ 3 milioane de oameni dețin conturi, pe această listă este inacceptabilă și scandaloasă. Ministrul de externe al Ungariei a mai afirmat că motivele pe care Ucraina le-a oferit pentru plasarea OTP pe listă au fost mincinoase și ridicole.

„Uneori avem senzația că suntem jucați, dar nu spunem asta mai des pentru că în cartier are loc un război și, în astfel de situații, trebuie să fii atent la expresiile pe care le folosești.”, a spus el.

„Dar faptul că facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta poporul ucrainean, că poporul maghiar plătește prețul pentru un război cu care nu a avut nimic de-a face, iar reacția la acest lucru este de a pune cea mai mare bancă maghiară pe o astfel listă rușinoasă este pur și simplu prea mult”, a spus el.

După cum a raportat Remix News la acea vreme, Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei (NACA) a plasat Grupul OTP din Ungaria pe lista sa de „sponsori internaționali de război” la începutul lunii mai pentru continuarea cooperării cu entitățile ruse.

NACA și-a justificat decizia spunând că banca maghiară continuă să opereze în Rusia și acționează în conformitate cu prevederile unei legi de creditare la care sunt supuse autoritățile ruse din regiunile Donețk și Lugansk.

Citește și:  Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi în UE

Potrivit NACA, OTP oferă împrumuturi membrilor armatei ruse în „condiții favorabile”, inclusiv posibilitatea de a amâna plățile la rambursarea împrumuturilor. Declarația a indicat că banca națională ucraineană a cerut anterior ca OTP Group, care deține o participație în Ucraina în valoare de aproximativ 507 milioane de dolari, să părăsească piața rusă.

În ceea ce privește argumentele ucrainene pentru includerea pe lista neagră a OTP, Szijjártó a spus că nu știe dacă să râdă sau să plângă pentru ele. „Ne-ar plăcea să râdem pentru că acestea sunt lucruri ridicole care se spun, dar pentru că situația este gravă, suntem în schimb îngroziți”, a spus el.

„Așadar, poziția noastră este clară: atâta timp cât OTP nu este scos de pe această listă, Ungaria nu va contribui la nicio finanțare suplimentară a UE pentru transferurile de arme către Ucraina”, a spus el.

„Nu numai că nu vom contribui la cele 500 de milioane de euro pe care le-am oprit, dar mai mult, nu vom prezenta nicio propunere pentru finanțarea altor transferuri de arme”, a adăugat el.

SURSA

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close