Ungaria

Ungaria este ‘pusă la zid’ pentru legea care INTERZICE promovarea homosexualităţii în rândul minorilor

Germania şi ţările din grupul Benelux au introdus marţi pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE o declaraţie prin care critică legea ungară recent adoptată care interzice promovarea homosexualităţii în rândul minorilor, lege calificată de unii dintre miniştrii europeni participanţi la această reuniune drept ”nedemnă” pentru Europa şi contrară ”valorilor” europene, transmite agerpres.

Potrivit AFP, până la prânz textul declaraţiei era susţinut de circa 12 state membre, printre care şi Franţa, al cărei ministru pentru afaceri europene, Clément Beaune, şi-a exprimat în acest context ”regretul” după ce UEFA a respins cererea primăriei din Munchen ca la partida Germania-Ungaria de la EURO 2020 stadionul din Munchen unde se va desfăşura aceasta să fie iluminat în culorile curcubeului, simbolul comunităţii LGBT, UEFA propunând însă date alternative cu ocazia altor evenimente.

”Regret această decizie (…) Suntem dincolo de un mesaj politic, este un mesaj al valorilor profunde”, a spus ministrul francez la sosirea la reuniunea cu omologii săi europeni la Luxemburg, adăugând că Franţa va veni la rândul ei cu iniţiative cum este cea a primăriei din Munchen.

Vorbind apoi despre respectiva lege ungară care interzice ”promovarea devierii de la identitatea de gen, a schimbării de sex şi homosexualităţii” în şcoli, el a susţinut că aceasta ”creează în mod evident o discriminare faţă de orientarea sexuală, faţă de homosexualitate, pe care o asimilează unei forme de ameninţare sau de propagandă, şi nu putem accepta acest discurs, nu putem accepta această atingere adusă valorilor”.

Este o legislaţie ”nedemnă pentru Europa”, consideră la rândul său ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, şi care ”încalcă clar valorile UE”, potrivit ministrului german pentru afaceri europene, Michael Roth, în timp ce omologul său irlandez Thomas Byrne crede că adoptarea unei asemenea legi este ”un moment foarte periculos pentru Ungaria şi pentru UE”, aceştia cerând Comisiei Europene să acţioneze. Executivul comunitar şi-a exprimat anterior preocuparea faţă de această lege.

Citește și:  Ungaria declară stare de urgenţă energetică şi intensifică pregătirea forţelor armate

În acest timp, preşedinţia portugheză a Consiliului UE spune că drapelul curcubeu, ce reprezintă colectivul LGBT, este o formă de unire a diversităţii. ”Este important pentru noi toţi să înţelegem că aceste culori ale curcubeului unesc diversitatea noastră”, a spus, potrivit agenţiei EFE, secretara de stat portugheză pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, la sosirea la reuniunea la care sunt discutate şi procedurile deschise în ultimii ani de către Comisia Europeană împotriva Poloniei şi Ungariei pentru situaţia statului de drept, incluzând aici şi drepturile minorităţilor sexuale.

Răspunzând criticilor colegilor săi europeni, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că respectiva lege ”nu este îndreptată împotriva niciunei comunităţi din Ungaria, ci doar împotriva pedofililor”.

”Această lege nu spune nimic despre orientarea sexuală a adulţilor. Ea spune numai că, până la vârsta de 18 ani, educaţia sexuală a copiilor ţine exclusiv de părinţii lor, asta-i tot”, a explicat ministrul ungar, adăugând că parlamentul de la Budapesta care a adoptat legea este ”o competenţă naţională care nu trebuie pusă sub semnul întrebării”.

De asemenea, ministrul Szijjarto a salutat refuzul UEFA de accepta iluminarea stadionului din Munchen în culorile curcubeului la partida Germania-Ungaria, cerută de primăria oraşului german în semn de solidaritate faţă de comunitatea LGBT din Ungaria.

”Slavă Domnului, conducătorii fotbalului european au dat dovadă de raţiune (…) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei”, a spus ministrul ungar, care anterior a cerut să nu se amestece politica cu sportul.

Primăria din Munchen a anunţat în acest timp că, după decizia ”ruşinoasă” a UEFA, va pavoaza în drapelul curcubeu mai multe clădiri ale acestui oraş, printre care un hotel şi un turn din apropierea stadionului Allianz Arena.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close